Nova studija koju su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Rutgers mogla bi lako pobiti poznato 'pravilo pet sekundi' koje kaže da možemo slobodno pojesti hranu koja padne na pod ako je podignemo u pet sekundi.
No, prema rezultatima studije, hrana je zaražena bakterijama čim dotakne tlo i bez obzira koliko ste brzi, kolonija bakterija već je zaposjela taj komad čokolade. Broj bakterija koji se namnožio dakako ovisi o vrsti hrane i površine na koju je pala, kao i o vremenu koje je provela na podu.
Tepih je najbezazleniji
Istraživanje je provedeno na četiri različite namirnice - lubenici, kruhu, kruhu s maslacem i gumenom bombonu - koje su bačene na četiri različite površine - nehrđajući čelik, keramičke pločice, drvo i tepih.
Hrana je na površini također provela različito vrijeme: jednu, pet, 30 i 300 sekundi. Lubenica je bila pobjednica u količini nakupljenih bakterija jer se većinom sastoji od vode koja brzo apsorbira. Drugi po velikoj količini bakterija je bio kruh s maslacem, zatim kruh i naposljetku gumeni bombon.
Iznenađujuće je da je tepih prenio najmanje bakterija što za tog skupljača grinja uopće ne bismo mislili. Nehrđajući čelik i keramičke pločice prenijele su jednaku količinu bakterija, dok je drvo variralo ovisno o kvaliteti.
Zaključak svega ovoga je sljedeći: cijeli svijet je sazdan od bakterija i ako vam nešto padne na pod, ne paničarite. Možda je ipak jestivo, ali ovisno o tome koliko je čist vaš pod. Ili jednostavno, bacite to u smeće.