Ponašate li se ovako znajte da vašem doktoru padne mrak na oči kad vas vidi

shimmer fallback

Radoznali pacijent je zdravi pacijent. Kad idete kod doktora obično imate određeni problem, kao što je prehlada, bol u želucu ili neki drugi problem oko kojega trebate pomoć.

1.10.2014.
14:44
Play logo

1. 'Guglao' sam simptome, no što vi mislite?

Pacijenti često odlaze k liječniku, tražeći potvrdu dijagnoze koju su sami postavili nakon višesatnog konzultiranja s internetom. Možda jeste, a možda niste u pravu, no pregled, uz navođenje simptoma i dalje bi trebao biti najbolji način da se postavi prava dijagnoza.

2. Gdje na internetu mogu naći najvjerodostojnije zdravstvene informacije?

Svatko tko ima blog može davati zdravstvene savjete, no vi radije upitajte svojeg liječnika koje stranice bi vam on preporučio. Naime, iako su informacije važne; točne i pouzdane informacije su puno važnije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Na što bih trebao pripaziti prije sljedećeg dolaska?

Vrijeme između dva termina kod liječnika ne bi trebalo biti potraćeno, pa pokažite da ste proaktivni tako što ćete se usredotočiti na poboljšanje zdravlja dok niste blizu liječnika.

4. Što mogu učiniti kako bi spriječio da se ovo stanje ponovi?

Sjajna stvar je ozdraviti, no puno je bolje spriječiti ponavljanje simptoma i bolesti. Iako će mnogi liječnici sami informirate pacijente na što da u budućnosti pripaze, uvijek je dobra stvar ako se i pacijent sam toga sjeti.

5. Zašto moram uzimati ovaj lijek?

Prečesto liječnici očekuju da pacijenti slijepo vjeruju njihovoj prosudbi kad je prepisivanje određenog lijeka u pitanju. Kad ih pak pacijent upita zbog čega mora uzimati neki lijek, to je prilika da njih dvoje započnu otvoreni dijalog o pacijentovom zdravstvenom stanju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Što vi činite za svoje zdravlje?

Ako liječnika priupitate što on čini za svoje zdravlje, to bi vam moglo pomoći da uvidite što biste i sami trebali činiti u svojem životu. Liječnik koji i sam prakticira zdrav stil života, lakše bi mogao pacijentima približiti iste navike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Koliko ste liječili pacijenata kao što sam ja?

Ako imate povjerenje u svojeg doktora, veća je šansa da ćete slijediti njegove/njezine upute. Ako ih tako upitate koliko su pacijenata već liječili u istom stanju kao što ste vi, mogli bi se uvjeriti da dobivate najbolju moguću njegu i opustiti se.

8. Treba li moje dijete zaista antibiotik?

Pacijenti s djecom školske dobi često dovode prehlađenu djecu u ordinaciju i očekuju antibiotik, čak i kad je on potpuno nepotreban. Neki liječnici iz tog razloga imaju osjećaj da 'moraju' prepisati lijek kako bi roditelji bili zadovoljni, dok bi roditelji u biti trebali biti ti koji će ih pitati je li i zbog čega točno antibiotik uopće potreban.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Koji je najbolji način da smršavim?

Mnogi ljudi eksperimentiraju s različitim dijetama, no puno je bitnije uvesti dugoročne promjene koja će držati višak kilograma u daljini i pomoći vam da živite dulje i zdravije. Stoga, ne oklijevajte nego pitajte liječnika za savjet.

10. Kad bih opet trebao doći do vas?

Posjeti liječniku ne bi trebali biti ograničeni na situacije kad ste bolesni. Iako su žene češće proaktivne, i muškarci bi trebali paziti na redovite preglede i kontrole, kako bi bili sigurni da su potpuno zdravi i eventualno na vrijeme otkrili da nešto nije u redu. Liječnici mahom ističu da bi muškarci trebali početi dolaziti na godišnje kontrole krajem tridesetih godina, kao što i žene odlaze kod ginekologa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
default_cta
Elon Musk show
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
default_cta
Britain's Got Talent
Tri sestre
Play logo