HITNA JE ZATRPANA - HRVATI SKAPAVAJU / Čuvajte se toplinskog udara: Evo što obavezno morate učiniti ako netko pored vas iznenada kolabira

​Zbog povećanog zdravstvenog rizika, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za postupanje pri dugotrajnim vrućinama

24.6.2021.
14:20
shutterstock

Velike vrućine danima ne prestaju, a danas se očekuje njihov vrhunac. Meteorolozi najavljuju da će se temperature penjati do 38 stupnjeva, a ponegdje bi mogle biti i pokoji stupanj više. Zbog velikih vrućina, Meteoalarm Državnog hidrometeorološkog zavoda izdao je upozorenja za cijelu zemlju, a ono crveno na snazi je za Slavoniju i priobalno područje Dalmacije.

"Očekuju se ekstremno visoke temperature. Zaštitite sebe, djecu i starije. Postupajte prema savjetima danima od strane nadležnih tijela. Mogući su kvarovi na pojedinim infrastrukturama", upozoravaju iz DHMZ-a.

'Visoke temperature mogu dovesti do kolapsa organizma'

Zbog velikih vrućina, ovih su dana česće intervencije hitne pomoći. Krešimir Škarica, zamjenik ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu Šibensko-kninske županije, potvrdio je za Media Servis da i ta županija bilježi porast broja hitnih intervencija.

“Imamo oko 30 posto povećan broj u odnosu na razdoblje prije toplinskog vala. Uglavnom su to nesvjestice, slabosti, nelagode, vrtoglavice i smetenost”, kaže Škarica.

​Duži boravak na visokim temperaturama može rezultirati iznenadnim kolapsom organizma. Zbog ekstremno visoke vanjske temperature organizam može doći do nemogućnosti da se hladi znojenjem i temperaturu održi u normalnim granicama.

Kako reagirati u slučaju toplinskog udara?

Škarica je objasnio k kako reagirati u slučaju toplinskog udara:

“Toplinski udar je opet teže stanje zbog velikih vrućina. Trebalo bi osobu premjestiti u hlad, ohladiti je, staviti joj hladne obloge, dati joj dosta tekućine i ako je bez svijesti ili poremećene svijesti te ako poremećeno diše, trebalo bi pozvati Hitnu službu, odnosno 194."

Izbjegavajte alkohol, tešku hranu...

​Zbog povećanog zdravstvenog rizika, i Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je preporuke za postupanje pri dugotrajnim vrućinama. Nataša Janev Holcer rekla je za Media Servis da je potrebno izbjegavati alkohol, tešku začinjenu hranu i boravak na otvorenom u najtoplijim satima te bavljenje težim fizičkim aktivnostima.

“Piti dovoljne količine vode, mineralne vode i izotoničnih sokova. Potrebno je prilagoditi i prehranu ovakvim temperaturama i konzumirati više laganih obroka tijekom dana. Dakle, variva, juhe ili nekakve salate, a ne velike količine obroka i masne hrane. Preporuka je da se unutarnje prostorije ne rashlađuju više od 5 do 7 stupnjeva u odnosu na vanjsku temperaturu. Što se tiče boravka u ovim najtoplijim satima dana, bilo bi poželjno izbjegavati izlazak od 8 do otprilike 16 sati”, pojasnila je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali

Yasenka Skinage Collagen Elegance 10.000 - 500 ml
199kn285kn
Uspješno smanjuje bore te nadoknađuje izgubljeni kolagen