Mnogima je nezamislivo za ručak pojesti tanjur pun povrća i riže, iako se sve više ljudi okreće takvom načinu prehrane koji se temelji na biljnim namirnicama. No, ono što bi mnoge posebno moglo iznenaditi je da za ručak imaju, primjerice, zdjelicu punu manga i banane, a za večeru lubenicu.
Da, radi se o tzv. 'frutarijancima.'
Tako žive Ali Reza Khorasany i Daniella Siira, stručnjaci za wellness, koji se hrane isključivo sirovim voćem. Oboje su patili od konstipacije, napuhavanja, akni, podočnjaka i dehidracije, a Daniella se borila i s poremećajem hranjenja i tjeskobom.
Nakon što su se upoznali na Instagramu 2017. godine odlučili su zajedno prijeći na potpuno 'voćnu' dijetu. Vjeruju da je to najbolja prehrana za ljude.
Puno voća, vrlo malo druge hrane
"Sirova veganska dijeta s voćem je dijeta s visokim udijelom ugljikohidrata. Uglavom se sjede sirovo voće, a ponekad lisnato povrće, sjemenke i orašasti plodovi", otkrio je Ali za Metro.co.uk.
On je na takvu prehranu krenuo prije četiri godine. Priznaje da je izgubio puno mišića, ali se osjeća zdravije nego ikada.
"Ne tjeramo druge niti imamo znanstveni dokaz ili neki drugi papir koji kaže da je ovo jako zdravi način života. Možemo se samo nadati da će ljudi eksperimentirati i sami uvidjeti", dodala je Daniella.
"Imala sam problema s anoreksijom, bulimijom, pretjeranim vježbanjem, probavnim problemima i tjeskobom. Moja psiha i tijelo su se promijenili kroz dijetu." Dodala je da voće sadrži puno vode pa tako moraju više jesti nego što su ikad prije.
"Možda zvuči potpuno ludo i neodrživo. No, kad smo taj način prehrane prilagodili sebi, shvatili koliko je sve jednostavno."
Što kažu stručnjaci?
Engleska Nacionalna zdravstvena služba ipak ima drugo mišljenje.
Naime, iako je voće i povrće zdravo i trebalo bi biti dio vaše prehrane, medicinski gledano nije sigurno da se ljudi oslone samo na voće. Potrebno je unositi raznoliku hranu koja uključuje masnu ribu, mliječne proizvode ili alternative, ugljikohidrate te proteina.
Voće sadrži puno šećera. Radi se o prirodnom šećeru, ali on svejedno može uzrokovati razvoj debljine, dijabetesa i karijesa. Laura Jeffers, nutricionistica, za HealthEssentials dodaje kako osobe koje jedu samo voće mogu imati niske razine vitamina B12, kalcija, vitamina D, joda i omega tri masnih kiselina. To sve lako može dovesti do anemije, letargije i pada imuniteta.