I kava bi vam mogla pomoći da smršavite

Ekstrakt zelene kave bi vam mogao pomoći da izgubite na težini, pokazuje novo istraživanje. Ali predmet istraživanja nije bila kava koju pijemo, već ekstrakt zelene kave.

Ekstrakt zelene kave prodaje kao dodatak prehrani, a američki kemičar Joe Vinson sa Sveučilišta Scranton u Pennsylvaniji smatra da je djelotvorna i kao sredstvo za mršavljenje. ‘Nekoliko kapsula ekstrakta zelene kave dok istovremeno unosite manje masti, jedete zdravije i vježbate čini se kao siguran, djelotvorna i jeftin način mršavljenja.’

Tijekom istraživanja prof. Vinsona je davao 1.050 miligrama ekstrakta zelene kave 16-orici pretilih odraslih osoba u 20-im godinama života. Tijekom 22 tjedna, liječnici su pomno pazili na prehranu, rad srca, režim tjelovježbe, tjelesnu težinu i krvni tlak sudionika.

Volonteri su u prosjeku izgubili po 6,3 kilograma što odgovara 10,5% ukupne tjelesne težine grupe.

Kofein ili nešto drugo?

Autor nije siguran zašto zelena kava djeluje, ali špekulira da je to posljedica klorogenične kiseline u zrnu zelene kave. Zbog nepoznatog mehanizma djelovanja liječnici smatraju da novu metodu treba koristiti oprezno.

Dr. David Katz, direktor Yale University’s Prevention Research Center u New Havenu, Connecticut, kaže da je prerano preporučivati zrna zelene kave za mršavljenje. ‘Rezultatati će vjerojatno biti skromni, a ne znamo ni hoće li trajati na duže staze. To je dodatak prehrani, a ne tableta za mršavljenje. Presudni će i dalje biti prehrana i fizička aktiovnost’, rekao je.

Skeptičan je i Keith Ayoob, nutricionist i profesor na Albert Einstein College of Medicine u New Yorku koji kaže: ‘Ja bih bio sretniji da je istraživanje uključilo čisti kofein, u dozi koju sadrži i ekstrakt zelene kave. Jer sad se ne zna je li djelovanje posljedica kofeina ili nečega drugog iz zrna zelene kave.’

Povratak na Net.hr