Vrlo rašireno uvjerenje da su E-brojevi navedeni na etiketama mnogih proizvoda štetni po zdravlje ne dijele i stručnjaci na području medicine. Mnogi gastroenterolozi i stručnjaci za tumore opsesiju E brojevima smatraju pričom koja zamagljuje važnije zdravstvene probleme poput neuravnotežene prehrane, pretjerivanje s alkoholom, debljinu i pušenje. No problem je što se za rješavanje ovih navika treba uložiti dosta napora i snage volje pa je lakše za zdravstvene probleme okrivljivati E brojeve.
arti-201002250128006Istina kao i neke druge namirnice i neki E dodaci dokazano uzrokuju probleme za određeni broj kupca. Primjerice, neke boje se povezuju s hiperaktivnošću, nitrati s pojavom raka mjehura, a konzervans nužan za proizvodnju vina može pogoršati astmu no ovo su izuzeci. EU je utvrdila da je samo 0,01 do 0,23 posto osoba ima intoleranciju na aditive. No postotak onih koji misle da im aditivi smetaju je daleko veći i iznosi oko 7 posto, pokazala je još studija provedena 80-ih.
No što su E brojevi? 'E' označava Europu, a broj iza slova 319 dodataka hrani koje je odobrila EU.
Imaju vrlo različite namjene - najviše za bojanje hrane, stabiliziranje ( što onemogućava odvajanje sastojaka ), reguliraju kiselost, omogućuju želatiniziranje, pojačavaju okus i zaslađuju hranu.
Neki su od prirodnih sastojaka poput E412 ili guar gume, načinjen je od sjemena guar sjemenke i djeluje kao stabilizator proizvoda kojem se dodaje. Stavlja se u sireve, sladoled i umake. Drugi su sintetski i proizvode se kemijskim putem poput destilacije.
Suradnik Daily Maila Stefan Gates isprobao je na svojoj koži može li pogoršati zdravlje jedeći proizvode s najviše označenih E na etiketi. Jeo je smrznute pizze, čipseve, pripremljeno meso, instant tjesteninu i energetske napitke. Okus proizvoda mu se nije nešto svidio jer je sve bilo preslano, usta su ga boljela od jela i osjećao se napuhano. Sveukupno je unio 8.500 kalorija odvratne hrane i 50 E aditiva. No liječnica mu je objasnila da 32 E aditiva koja je unio nisu uopće toksična i nemaju gornju dozvoljenu granicu unosa, a samo je s jednim pretjerao - različitim oblicima nitrata. Doktoricu je najmanje zabrinuo unos E aditiva, uključujući i nitrata, a najviše unos masnoće, šećera, soli.
arti-200912090180006Činjenica je zapravo da naša prehrana sadrži barem 500.000 prirodnih kemijskih spojeva. Rajčice primjerice sadrže sedam E sastojaka, uključujući karoten (E160a) i jabučnu kiselinu (E296). Naravno jer se ovi sastojci umjetno ne dodaju rajčici ne navode se u trgovina.
Znate li i da naše tijelo proizvodi 20 E sastojaka? primjerice, masne naslage sadrže glicerol ( E422 - koji se u hrani dobiva od životinjskih i biljnih masnoća, a u hranu se dodaje kako bi zadržala vlagu ).
Uz sve to čak i najveće delikatese poput kavijara, vina i slanine sadrže E brojeve.
"Uklonimo li sve E označene vitamine i minerale iz žitarica i druge hrane - kao što su vitamin C (E300), vitamin E (306-9), vitamin B2 (E101) - i najsiromašniji, krhki i stari će osjetiti zdravstvene posljedice jer ionako žive na nutricionističkoj granici prihvatljive prehrane," smatra Gates.
S druge strane uklone li se nitrati i nitriti, neki od najkontroverznijih E brojeva, iz svinjskih proizvoda značajno će se povisiti rizik od botulizma. A bez monosodium glutamata (MSG, ili E621) i drugih pojačivača okusa prerađena hrana bi sadržavala daleko više soli što bi uzrokovalo više zdravstvenih problema.
E brojeva se zato ne trebamo bojati, već razumjeti što iza šifre stoji.
Prethodni članci:
arti-201003110740006
arti-200910270040006