Dva potpuno kriva načina mršavljenja

Strah od 'nezdravog' i 'masnog' može štetiti više od odreska ili čaše vina.

10.5.2011.
9:37
VOYO logo

Dr. Ralph Cinque iz lječilišta Hygeia (Yorktown, SAD) u časopisu 'Health Reporter' tvrdi da je suvremeni čovjek toliko navikao na prekomjernu težinu, da stanje pretilosti već prihvaća kao normalno. A kad odluči smršaviti, u pravilu to čini – pogrešno! Forsirani rad u teretani ili totalno izgladnjivanje kojekakvim dijetama, tvrdi dr. Cinque, dva su najčešća pogrešna puta.

arti-201103010472006Prvi vodi u pretilost, a drugi u bolest! Već i laička iskustva, naime, pokazuju da intenzivni trening, zbog trošenja energije, rezultira povećanom potrebom organizama za hranom, a nestručne dijete mogu ozbiljno ugroziti zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S druge strane, treba znati da je pretilost često posljedica psihičkih trauma, stresova, anksioznosti i sl., pa rekreacijske aktivnosti manjeg intenziteta (pješačenje, joga, planinarenje, vožnja biciklom itd.), ako pridonose općem stanju opuštenosti i mira, automatski smanjuju potrebu za hranom.

Izraelske studije (Gooper, Aygen), pokazale su da psihička relaksacija smanjuje razinu kolesterola i pridonosi reguliranju tjelesne težine, dok praktični rezultati grupe psihologa bostonske klinike 'Dr. Hanmann' pokazuju da je u 80 posto slučajeva debljina rezultat psihičkih faktora, a da se normalna vitka linija najbolje održava umjerenom tjelesnom aktivnošću, pravilnom prehranom i zdravim navikama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No i kod zdravih navika treba biti oprezan. Novija istraživanja pokazuju da ljudi normalne tjelesne težine duže žive od pretilih, ali da najranije umiru oni čija je vitkost rezultat neprekidnog odricanja i izgladnjivanja.

Ako hoćete ostati zdravi, ne smijete biti zagriženi asket, koji sve dijeli na zdravo i nezdravo. Stalni strah od 'nezdravog' daleko je štetniji od dobrog odreska ili čaše vina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članci:

arti-201104220718006 arti-201103100451006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo