Juha od bundeve
Dok je pečena bundeva najjednostavnija za pripremu, juha od ove namirnice je jedno od najpopularnijih jesenskih jela. Okrepljuje i grije organizam. Donosimo recept za juhu za četiri tanjura.
Sastojci:
- 1 hokaido bundeva srednje veličine
- 1 mrkva
- 2 češnja češnjaka
- 1 glavica luka
- 2 listića kadulje
- kajenski papar (po želji)
- povrtni temeljac
- pola žličice muškatnog oračića
- pola žličice kurkume
- sol, papar
- bučino/bundevino ulje
- maslac
Priprema:
Narežite luk na sitno, mrkvu na kolutiće, a bundevu na kockice. Češnjak ogulite i zgnječite nožem. U zagrijani lonac stavite maslac pa na njega dodajte listiće kadulje, a potom luk, češnjak i mrkvu. Dinstajte dok se luk ne zažuti pa u lonac ubacite bundevu.
Posolite i popaprite, naribajte muškatni oraščić, dodajte kurkumu pa zalijte temeljcem ili vodom, ukoliko nemate temeljac. Vodite računa da tekućina tek malo prelazi sadržaj lonca.
Kuhajte na laganoj vatri pola sata pa na kraju zaljutite kajenskim paprom. U juhu dodajte kockicu maslaca pa izmiksajte štapnim mikserom. Kod serviranja, kad ste juhu već ulili u tanjur, dekorirajte ju s par kapi bučinog ulja i pospite pečenim bučinim sjemenkama.
(FOTO: Pexels)