Ljubitelji piknika koji hranu na otvorenom konzumiraju iz posudica s melaminom i oni koji hranu naručuju trebaju shvatiti kojoj se opasnosti izlažu. Naime, novo istraživanje je pokazalo da vruća hrana poslužena u spomenutom posuđu povećava količinu melamina koji povisuje rizik od bubrežnih kamenaca, piše u JAMA Internal Medicine.
Tako tvrde tajvanski znanstvenici koji su proučavali dvije skupine ispitanika. Dok je jedna konzumirala vruću juhu iz zdjelica od melamina, druga je grupa jela hranu iz keramičkog posuđa.
Rezultati su pokazali da razina melamina u mokraći ispitanika 12 sati nakon konzumacije juhe iz melaminske zdjelice iznosi 8,35 mikrograma, u odnosu na 1,3 mikrograma nakon konzumacije iz keramičke posude. Dosadašnja su istraživanja pokazala da je izloženost čak i niskoj razini melamina povezana s povećanim rizikom od bubrežnih kamenaca kod djece i odraslih.
Skandal iz Kine
Tijekom 2008. godine u javnost je procurila vijest da je melamin namjerno dodavan u hranu slabije kvalitete kako bi ona bila bogatija bjelančevinama. Pronađen je u dječjoj hrani, jogurtu, čokoladi, jajima, životinjskoj hrani i nizu drugih prehrambenih proizvoda. Ubacivanje opasne tvari je otkriveno jer je od kontaminirane dječije hrane umrlo najmanje četvero djece, a 54.000 je hospitalizirano.