Šaumrola pecivo bez glutena
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Sastojci:
- 400 g MIX B brašna ( + 20 g za brašniti radnu površinu, Schar)
- 200 ml tekućeg jogurta ( ili čvrsti jogurt, sobne temperature)
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 70 ml tople vode (ili mlijeka po želji)
- 1/2 čajne žličice ksantan gume (opcionalno)
Premaz:
- maslinovo ulje
Priprema:
Kako bi izradili peciva potrebni su vam kalupi. Kalupe možete sami izraditi kod kuće vrlo jednostavno. Potreban Vam je papir A4 formata težine 120 g (papir je deblji i čvršći) od običnog papira te aluminijska folija s kojom morate obući papir i napraviti tuljak.
Tijesto je mekše zato miješajte s mikserom koristeći spiralni nastavak, tako ćete puno lakše izraditi tijesto.
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Ostavite tijesto na toplom 15- 20 minuta da se digne pokriveno krpom. Kada je tijesto spremno zamijesite ga još kratko brašnite radnu površinu dok to činite. Podijelite tijesto na pet kuglica te oblikujte peciva.
Možete zatvoriti dno peciva i na taj način dobiti kornet. Nauljite si malo ruke da Vam je lakša izrada peciva. Premažite ih maslinovim uljem te ih po želji možete posipati sa sezamom.
Pustite još kratko (10 minuta) da se peciva dignu te ih stavite u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, peći 25 do 30 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Možete ih puniti mesom i povrćem.