Na ulicama diljem svijeta sve češće nailazimo na restorane ili slastičarnice koji nude hranu bez glutena, a mnogi se odlučuju izbaciti gluten uvjereni da će tako živjeti zdravije ili da će im to pomoći u gubitku kilograma.
I dok je jednima to samo trend i trenutni hir, drugima je bezglutenska dijeta jedini lijek za bolest koja se zove celijakija. Osim celijakije, postoje još dva poremećaja koje gluten izaziva, a to su alergija na pšenicu i necelijakijska osjetljivost na gluten (intolerancija na gluten).
Jedna od onih kojima bezglutenska dijeta nije trend, već zdravstveno uvjetovan način prehrane, jest i autorica bloga Bezglutenska radost,Adrijana Bručić, koju je konzumiranje glutena dovelo u teško zdravstveno stanje popraćeno jakim mučninama i mnoštvom drugih zdravstvenih tegoba.
Što je zapravo gluten?
„Gluten je frakcija biljnih bjelančevina (proteina) koje se nalaze u plodovima pojedinih vrsta žitarica – pšenice, raži, ječma te njihovim srodnim vrstama: pšenoraž, pir, einkorn, bulgur, kamut, kus-kus…“ piše na stranicama CeliVite, udruge koja je značajno pomogla Adrijani da ograničenja koja nosi intolerancija pretvori u nešto sasvim drugačije.
strne žitarice
(FOTO: Thinkstock)
O zobi, kako navode iz udruge, još uvijek postoje oprečna mišljenja, jer "jedan dio stručnjaka smatra da je za osobe oboljele od celijakije zob sigurna, ali obzirom da je često kontaminirana glutenom, zbog bliskog kontakta s pšenicom, raži i ječmom tijekom uzgoja, skladištenja i prerade, dozvoljeno je konzumirati samo certificiranu zob. No, važno je znati da iako certificirana, zbog svog sastojka avenina, zob može kod određenog dijela oboljelih izazvati simptome i oštećenje tankog crijeva(…).“
Uzimanje glutena kod oboljelih uzrokuje upalne promjene u tankom crijevu i atrofiju crijevnih resica, što dovodi do otežane apsorpcije hranjivih tvari u crijevu.
Što je celijakija i kako je prepoznati?
Radi se o bolesti izazvanoj glutenom. Ako se ne otkrije na vrijeme, može izazvati brojne zdravstvene probleme, a striktna i doživotna bezglutenska dijeta, značajno utječe i na kvalitetu života.
Kako objašnjavaju dr.sc. Zrinjka Mišak i mr.sc. Oleg Jadrešin za CeliVitu, radi se o imunološki posredovanoj bolesti izazvanoj glutenom kod osoba koje imaju nasljednu sklonost.
(FOTO: Thinkstock)
Simptomi mogu biti raznoliki i može se pojaviti u bilo kojoj životnoj dobi. Bolest je to s mnogo lica jer simptomi mogu zahvatiti razne organske sustave u tijelu.
Nekad su se simptomi celijakije dijelili na klasične (kronični proljev, gubitak tjelesne mase, slabije napredovanje) i atipične, ali danas, kada su klasični postali puno rjeđi, dijele se na simptome probavnog trakta i na one izvan probavnog sustava.
Među gastrointestinalne simptome ubrajaju se:
- proljev,
- gubitak apetita
- nadutost
- slabo
- napredovanje ili gubitak tjelesne mase
- opstipacija
- bol u trbuhu
- sindrom iritabilnog crijeva
Znakovi koji se mogu javiti nevezano uz probavu su anemija, osteopenija, osteoporoza, zastoj u rastu i sniženi rast kod djece, defekti zubne cakline, aftozni stomatitis, povišeni jetreni nalazi, neurološki simptomi poput glavobolja, tjeskobe, depresije pa i ginekološki problemi poput rane menopauze, pobačaje ili kasne menopauze.
Život bez glutena
Adrijanu je bolest natjerala da sama počne pripremati svoja jela bez glutena. Kako na svom blogu navodi, brojni propali pokušaji uporabe bezglutenskog brašna ostavili su je u suzama, ali nije odustajala.
Danas njezin blog donosi pregršt recepata – od slanih peciva do deserta, koji su pogodni upravo za osobe koje ne mogu unositi gluten. Kao netko tko iz prve ruke živi s intolerancijom na gluten, piše na svom blogu o tome i drži radionice, a najdraža tema radionica su joj dizana tijesta , Adrijanu smo zamolili da nam udijeli nekoliko vlastitih recepata.
Otkrijte ih klikom na 'SLJEDEĆA.'
Šaumrola pecivo bez glutena
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Sastojci:
- 400 g MIX B brašna ( + 20 g za brašniti radnu površinu, Schar)
- 200 ml tekućeg jogurta ( ili čvrsti jogurt, sobne temperature)
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 70 ml tople vode (ili mlijeka po želji)
- 1/2 čajne žličice ksantan gume (opcionalno)
Premaz:
- maslinovo ulje
Priprema:
Kako bi izradili peciva potrebni su vam kalupi. Kalupe možete sami izraditi kod kuće vrlo jednostavno. Potreban Vam je papir A4 formata težine 120 g (papir je deblji i čvršći) od običnog papira te aluminijska folija s kojom morate obući papir i napraviti tuljak.
Tijesto je mekše zato miješajte s mikserom koristeći spiralni nastavak, tako ćete puno lakše izraditi tijesto.
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Ostavite tijesto na toplom 15- 20 minuta da se digne pokriveno krpom. Kada je tijesto spremno zamijesite ga još kratko brašnite radnu površinu dok to činite. Podijelite tijesto na pet kuglica te oblikujte peciva.
Možete zatvoriti dno peciva i na taj način dobiti kornet. Nauljite si malo ruke da Vam je lakša izrada peciva. Premažite ih maslinovim uljem te ih po želji možete posipati sa sezamom.
Pustite još kratko (10 minuta) da se peciva dignu te ih stavite u ugrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, peći 25 do 30 minuta (ovisno o jačini vaše pećnice). Možete ih puniti mesom i povrćem.
Trokutići sa sirom
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Sastojci:
- 500 g MIX B brašna (Schar)
- 400 ml tople vode
- 100 ml maslinovog ulja
- 1 čajna žličica soli
- 1 vrećica suhog kvasca
- 300 g gaude (naribane)
- 100 g maslaca (rastopljenog)
Priprema:
Od navedenih sastojka zamijesite tijesto mikserom, pokrijte i ostavite na toplom mjestu 30 min. Tijesto će biti mekše tako da možete koristiti mikser za lakšu izradu.
Kad je tijesto spremno podijelite ga na dva dijela i svako razvaljajte na debljinu od 3 mm te ga premažite s maslacem (obavezno brašnite podlogu dok valjate tijesto).
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Tijesto posipajte sa sirom koji ste prethodno naribali te ga zarolajte. Tijesto lagano stežite da sir ne curi van tijekom pečenja. Umjesto gaude možete koristiti svježi sir ili dodati šunku.
Prebacite tijesto u kalup koji ste obložili s papirom za pečenje te nožem tijesto zarežite cik-cak. Pustite tijesto da se diže još 15 min. Peći na 180 stupnjeva, 25 do 35 min. Trokutiće sam premazala s maslacem za ljepšu boju, po želji možete ih posipati sa sezamom.
Čokoladna mascarpone torta
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Sastojci:
- 50 g Farabella brašna za kolače
- 50 g kakaa
- 80 g šećera
- 5 jaja
- 1 vrećica praška za pecivo
Krema:
- 250 g mascarpone sira
- 200 ml vrhnja za šlag
- 80 g šećera
- 30 g kakaa
- malo ekstrakta vanilije
Priprema:
Razbiti jaja i razdvojiti bjelanjke i žutanjke. Od bjelanjaka istući snijeg, a žutanjke i šećer pjenasto umutiti dok smjesa ne bude blijeda. U posebnoj zdjeli dobro pomiješati brašno, prašak za pecivo i kakao. Dodati smjesu s brašnom u žutanjke i miksati dok se dobro ne sjedini. Zatim krenuti lagano dodavati snijeg od bjelanjaka. Prvo umiješati par žlica snijega da se smjesa razrijedi, a zatim malo po malo dodavati ostatak snijega pazeći da se ne istisne zrak iz smjese. Od ove smjese dobije se dva manja biskvita.
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Smjesu izliti u kalup (promjera 20cm) i peći na 180°C oko 15-20 minuta.
Dok se biskvit peče, pripremiti kremu od mascarpone sira. U zdjelu staviti mascarpone sir, šećer i par kapi ekstrakta vanilije i dobro izmiksati. U posebnoj zdjeli izraditi vrhnje za šlag i dodati ga u mascarpone. Na kraju dodati kakao u mascarpone i miksati dok se ne sjedini.
Kada se biskvit ohladi na sobnoj temperaturi, ravnomjerno ga prerezati na pola. Složiti red biskvita, red kreme i tako do kraja.
Dekoracija torte po želji. Torta se može također premazati kremom od mascarpone sira te posipati ribanom čokoladom.
Palačinke
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Sastojci:
- 160 g brašna od prosa
- 60 g brašna od rogača
- 30 g tapioke
- 300 ml mlijeka
- 3 jaja
- malo vanilije ekstrakta
Priprema:
U većoj zdjeli izmiješajte jaja, mlijeko i malo vanilije ekstrakta.
Postepeno dodajte brašna te sve miješajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu.
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Ostavite smjesu da 10 minuta odstoji. Pecite palačinke na tavi i obavezno je premažite s malo ulja prije svakog pečenja palačinke.
Okrenite palačinku kad vidite da se više ne lijepi te nakon toga pecite još kratko.
Avokado banana mousse
(FOTO: Adrijana Bručić/Bezglutenska radost)
Sastojci:
- 150 ml kokos mlijeka
- (bez laktoze, obično ili biljno po želji),
- 1 avokado,
- 3 banane,
- 2 čajne žličice meda (po želji),
- 1 jušna žlica kakaa
Priprema:
Sve sastojke staviti u blender i miksati dok ne dobijete kremastu strukturu moussa.
Možete kombinirati ga sa chia sjemenkama kao doručak ili jednostavno bez kao jedan fini puding sa voćem (po želji).