Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdravlje /

Dobar razlog da meso ne pečete u tavi

Priprema mesa na visokim temperaturama povećava rizik od karcinoma prostate za gotovo 40 posto, pokazalo je novo istraživanje.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Već je poznato da prehrana bogata crvenim mesom povećava rizik od karcinoma prostate. Nova studija američkih znanstvenika je to potvrdila i otkrila da se rizik od karcinoma povećava uslijed snažnih kemijskih kancerogenih spojeva koji se razvijaju prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 2.000 ispitanika, a više od polovine muškaraca uključenih u istraživanje imalo je dijagnosticiran uznapredovali karcinom prostate.

Pokazalo se da muškarci koji tjedno konzumiraju više od 120 grama crvenog mesa pripremljenog na tavi imaju 30 posto veći rizik od razvoja karcinoma prostate. Konzumacija crvenog mesa veća od 200 grama tjedno povećava rizik za čak 40 posto. Pokazalo se i da pravu opasnost, zapravo, predstavljaju hamburgeri, a ne odresci, a znanstvenici su to objasnili na način da se više kancerogenih spojeva akumulira prilikom pečenja mljevenog mesa koje postiže više temperature na površini i u središtu u usporedbi s odreskom.

I prženo meso peradi na tavi povećava rizik od karcinoma prostate, dok ga s druge strane konzumacija mesa peradi pečenog u pećnici snižava.

http://www.vitamini.hr/

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike