Dobar razlog da meso ne pečete u tavi

Priprema mesa na visokim temperaturama povećava rizik od karcinoma prostate za gotovo 40 posto, pokazalo je novo istraživanje.

5.9.2012.
8:24
VOYO logo

Već je poznato da prehrana bogata crvenim mesom povećava rizik od karcinoma prostate. Nova studija američkih znanstvenika je to potvrdila i otkrila da se rizik od karcinoma povećava uslijed snažnih kemijskih kancerogenih spojeva koji se razvijaju prilikom pripreme mesa na visokim temperaturama.

U istraživanju je sudjelovalo gotovo 2.000 ispitanika, a više od polovine muškaraca uključenih u istraživanje imalo je dijagnosticiran uznapredovali karcinom prostate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokazalo se da muškarci koji tjedno konzumiraju više od 120 grama crvenog mesa pripremljenog na tavi imaju 30 posto veći rizik od razvoja karcinoma prostate. Konzumacija crvenog mesa veća od 200 grama tjedno povećava rizik za čak 40 posto. Pokazalo se i da pravu opasnost, zapravo, predstavljaju hamburgeri, a ne odresci, a znanstvenici su to objasnili na način da se više kancerogenih spojeva akumulira prilikom pečenja mljevenog mesa koje postiže više temperature na površini i u središtu u usporedbi s odreskom.

I prženo meso peradi na tavi povećava rizik od karcinoma prostate, dok ga s druge strane konzumacija mesa peradi pečenog u pećnici snižava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

http://www.vitamini.hr/

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
fnc 20
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo