Psorijaza je kronična bolest kože koja dovodi do promjena u životnom ciklusu kožnih stanica, a karakterizira je pojava upalnih crvenila na koži te njeno ljuštenje. Prema posljednjim procjenama, utječe na čak 6.7 milijuna osoba u SAD-u.
(FOTO: Thinkstock)
Neka su istraživanja pokazala kako su osobe koje boluju od psorijaze više sklone pretilosti i metaboličkom sindromu te se pretpostavlja kako je glavni razlog iza toga upalno svojstvo bolesti.
Prehrana može veoma utjecati na stanje same upale. Znanstvenici tvrde kako upalni spojevi sadrže zasićene masne kiseline koje mogu još dodatno utjecati na pojavu novih bolesti kao što su reumatoidni artritis ili upala crijeva.
Znanstvenici su pokušali istražiti ima li prehrana utjecaj na upalna svojstva psorijaze. Došli su do zaključka kako je mediteranska hrana pravi izbor zato što sadrži namirnice koje mogu protuupalno pogodovati na osobe koje boluju od psorijaze.
Razlog tome može biti visoka razina antioksidansa, nezasićenih masnih kiselina (koje su pronađene u maslinovom ulju), polifenola iz voća i povrća te vlakana (iz žitarica). Također, mediteranska prehrana ograničava i smanjuje dnevni unos mesa i mliječnih proizvoda.
Pročitajte još:
- Je li sunčeva svjetlost dobra za psorijazu?
- Psorijaza: Postoje li lijekovi za prirodno liječenje psorijaze?
- Psorijatični artritis: koji su simptomi ove autoimune bolesti
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!