jedna od najčešćih bolesti / Dijabetes: Može li masni sir poboljšati inzulinsku osjetljivost?

Image
Foto: www.profimedia.hr

Novo je istraživanje pokazalo kako konzumiranje masnog sira može pomoći u balansiranju učinaka inzulina

16.4.2019.
10:07
www.profimedia.hr
VOYO logo

Prema zdravstvenim statistikama, trenutno samo u SAD-u živi 30.3 milijuna ljudi koji pate od dijabetesa, a upravo je ova bolest sedmi razlog smrti na tom području. 

Dijabetes Tip 2  je najčešći oblik dijabetesa od koga obolijeva oko 90% šećernih bolesnika, a obično se javlja u odrasloj dobi nakon četrdesete godine. Tijelo proizvodi inzulin, ali u nedovoljnim količinama ili su stanice otporne na djelovanje inzulina (ili su prisutna oba poremećaja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Thinkstock

(FOTO: Thinkstock) 

Sir pun masnoća i soli je veoma sporno pitanje kada je riječ o dijabetesu i zdravlju općenito, a nedavno je istraživanje pokazalo kako i obični i sir s više masti poboljšavaju inzulinsku osjetljivost kod dijabetičkih štakora. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Znanstvenici sa Sveučilišta u Alberti proveli su istraživanje na štakorima na kojim su nastojali vidjeti reakciju na konzumiranje običnog i sira s puno masti. 

Kada je tim nakon nekoliko tjedana testirao štakore, došao je do zanimljivih zaključaka. Testirali su koliko su glodavci bili u stanju regulirati razinu šećera u krvi nakon injekcije inzulina, a rezultati su pokazali kako su štakori koji su jeli sir s visokim postotkom masti imali slične reakcije kao i oni koji su konzumirali običan sir. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sir je veoma poboljšao učinke inzulina, iako ga nije u potpunosti normalizirao. Također, nije bilo važno je li riječ o običnom siru ili onom jako masnom", rekla je jedna od autorica studije Catherine Chan, piše portal Medical News Today.

Pročitajte još:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!​​

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo