Deset vrsta hrane koje vas mogu otrovati ako ne pazite dovoljno

Nepažljivo pripremljeno jelo može biti škodljivo, pa čak i opasno po život.

12.6.2013.
7:49
VOYO logo

Specijaliteti koji imaju i svoju otrovnu stranu

1. Gljive - ako ih berete sami, ne zaboravite da je oko pet posto gljiva otrovno.

2. Rabarbara - zeleni listovi sadrže oksalnu kiselinu. Zbog toga biste mogli dobiti bubrežne kamence, a ako pojedete veću količinu, to može biti i kobno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Grah - sadrži veće količine toksina lektina. Biljkama lektin služi kao vrsta primitivnog zaštitnog sustava analogno ljudskim antitijelima. Samo tri nekuhana graha mogu izazvati povraćanje i proljev.

4. Jabuke - koštice im sadrže cijanid. Ako ih pojedete u većim količinama, možete povratiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Rajčica - peteljka, list i zeleni dio na samom plodu sadrže toksin tomatin. Može se koristiti u kontroli štetočina.

6. Krumpir - zeleni krumpir sadrži veće količine glikoalkaloidnog otrova. Smrtni slučajevi su rijetki, ali su ipak zabilježeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

7. Trešnje - koštice sadrže cijanid. Ako ih progutate, mogli biste povraćati, imati poteškoće s disanjem, pa čak i zatajenje bubrega.

8. Brazilski oraščići - hrana s najvećom dozom prirodne radioaktivnosti (1.000 puta veća koncentracija radija nego u nekoj drugoj hrani).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Muškatni oraščić - poznati halucinogen. Može dovesti do specifične psihoze koja je povezana s osjećajem sigurne propasti.

10. Riba nadimalica (Pufferfish) - japanska delikatesa može dovesti do paralize i smrti. Kuhari treniraju dvije do tri godine da bi je naučili pripremiti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo