Deset neočekivanih koristi od gubitka kilograma

Gubitak suvišnih kilograma ne utječe samo na ljepotu i fizičku kondiciju. Osim što ćete se lakše kretati i pronalaziti odjeću, osjetit ćete i niz neočekivanih poboljšanja.

21.11.2010.
11:52
VOYO logo

Želite li smršavjeti dobro je sastaviti popis i navesti razloge. Uz one osobne, dodajte i ovih 10 koristi, koje će vam dati dodatnu motivaciju za mršavljenje.

1. Poboljšat ćete pamćenje Švedska studija u kojoj su koristili CAT skeniranje kako bi izmjerili veličinu mozga kod 290 žena u dobi od oko 70 godina, pokazala je da su one čiji je temporalni režanj bio manji (što ukazuje na smanjivanje) bile pretile (BMI 25 i više) kao odrasle osobe. Istovremeno, žene koje su imale zdrav broj stanica u ovom području, u odrasloj su dobi imale normalnu kilažu (BMI manji od 25).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201003230080006Gubitak temporalnog režnja utječe na pamćenje i smanjuje sposobnost koncentracije. Znanstvenici smatraju da debljina izaziva bolesti arterija, što ometa dotok krvi u mozak i uzrokuje smrt stanica mozga.

2. Godišnje ćete uštedjeti tisuće kuna Uštedjet ćete novac koji ste trošili na slatkiše i grickalice. Manje ćete i obolijevati, pa će se smanjiti i odlazak liječniku (plaćanje participacije i nadoplata lijekova, kojekakvi testovi).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Bit će vam lakše nositi stvari iz trgovine Istraživanje provedeno na američkom Sveučilištu Wake Forest mjerilo je omjer struka i bokova kod 9.400 sredovječnih osoba. Ustanovljeno je da one s viškom masnog tkiva imaju i do 57 posto manje mišićne snage.

4. Srce će bolje raditi Rizik od pojave srčanih deformacija i aritmije je 50% veći kod pretilih osoba, u usporedbi s onima koje imaju normalnu kilažu. Pretilost može dovesti do proširenja srčanog atrija i nepravilnih otkucaja (aritmije). Ovo se stanje naziva fibrilacija atrija i povećava rizik od moždanog udara za četiri puta, te udvostručuje rizik od prijevremene smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

5. Spriječit ćete pojavu tumora Studije pokazuju da pretilost potiče ispuštanje veće razine hormona leptina i estrogena, koji mogu izazvati nenormalni rast i abnormalnost stanica, te tako potaknuti rast tumora.

Gubitak kilograma ima sasvim suprotan učinak – štiti nas od različitih vrsta tumora. Pretile žene koje su izgubile sedam ili više kilograma smanjile su rizik od pojave raka dojke za 21 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

6. Spasit ćete koljena Istraživanje američkog Centra za kontrolu i prevenciju osteoartritisa (OA) pokazalo je da svaki kilogram iznad preporučene kilaže povećava rizik od pojave OA za 10 do 15 posto kod žena i pet do 10 posto kod muškaraca. 7. Lakše ćete disati Na Sveučilištu Ottawa proveli su studiju na 50 pretilih žena i ustanovili da sa svakim gubitkom težine od 10% dolazi do poboljšanja rada pluća za pet posto.

8. Ojačat ćete krvne žile Znanstvenici su ustanovili da su znakovi oštećenja arterija smanjeni kod ljudi koji su imali 20 do 30 kilograma viška, a koji su izgubili sedam posto tjelesne težine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

9. Lakše ćete zatrudnjeti Pretilost uzrokuje hormonalnu neravnotežu, zbog čega je teže zatrudnjeti i iznijeti trudnoću, čak i uz umjetnu oplodnju. Pretile žene imaju 32 posto manje šansi da ostanu trudne nego žene koje imaju preporučenu tjelesnu težinu.

Britanska studija je pokazala da pretile žene imaju 43% više spontanih pobačaja. Gubitak samo pet posto tjelesne težine prije početka procesa umjetne oplodnje značajno povećava šanse da zatrudnite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

10. Brže ćete roditi Pretile žene u prosjeku rađaju dva sata duže nego žene normalne težine. Kod pretilih žena je i više carskih rezova.

Vezani članci:

arti-200907200314006 arti-200901050245006 arti-201003230080006

Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo