Stručnjaci već duže znaju da čisti javorov sirup sadrži 20 ljekovitih spojeva, a sada su otkrili još 34 nova!
Na Sveučilištu Rhode Island prošle su godine došli do zaključka kako javorov sirup ima protukancerogena, protubakterijska i protudijabetička svojstva. Iz sirupa su izdvojili i fenole koji imaju antioksidativni učinak te pomažu protiv smrtonosnih bolesti. "Priroda je najbolji ljekarnik", tvrdi dr. Navindra Seeram, voditelj studije o javorovom sirupu.
arti-201009240916006"Znamo da su sastavnice [sirupa] protuupalne, a upale su povezane s ozbiljnim kroničnim bolestima, kao što su bolesti srca, dijabetes, određene vrste raka i neurodegeneričke bolesti, poput Alzheimerove bolesti. Jamčim da je vrlo malo, ako ih ima uopće, prirodnih zaslađivača koji imaju ovaj antioksidaivni koktel dobrotvornih sastavnica: sadrži korisne spojeve koje nalazimo u bobičastom voću, nekim čajevima i lanenim sjemenkama", objasnio je Seeram.
Jedna od nootkrivenih sastavnica je Quebecol – koju su istraživači nazvali u čast kanadske provincije Quebec, svjetskog lidera u proizvodnji javorovog sirupa. Quebecol ima jedinstvenu kemijsku strukturu koja do sada nije pronađena u prirodi.
No unatoč niza zdravstvenih dobrobiti, stručnjaci upozoravaju da ne pretjerate s njegovom konzumacijom. Koristite ga onako kako ga jedu Kanađani – kao preljev za palačinke. Zdraviji je od kukuruznog fruktoznog sirupa i ima bolji okus.
Vezani članci:
arti-201103170276006 arti-201102150328006