ČINI SE DA DOSLOVNO NI NOS NE ZNAMO OBRISATI: / Nepravilno ispuhivanje čak može produljiti bolest. Ovo je pravi način

Image
Foto: shutterstock

Zdrav razum nalaže da puhanje nosa tijekom prehlade pomaže ukloniti neke od bakterija ili virusa koji uzrokuju bolest. No, pokazalo se da to možda nije u potpunosti točno

5.12.2020.
21:14
shutterstock
VOYO logo

Šmrcanje, kihanje, kašljanje i puhanje nosa svima dolazi automatski. Realno, sigurno ne razmišljate dvaput prije nego što uzmete maramicu i ispušete nos kada osjetite da vam je pun. A čini se da biste trebali.

Zapravo je sasvim moguće da se ozlijedite dok kašljete ili kišete na neadekvatan način, a nepravilno brisanje nosa čak može i utjecati na duljinu vaše bolesti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada kihanje i kašljanje može biti opasno?

Ozljede leđa jedna su od najčešćih "nuspojava" kihanja i kašljanja. Igrač bejzbola Sammy Sosa to zna iz prve ruke. Davne 2004. godine, kada je igrao za Chicago Cubs, kihnuo je dvaput zaredom i zadobio snažan grč u leđima, zbog čega je morao izaći iz igre. Ozljeda - istegnuti ligament donjega dijela leđa - prouzročio je da propusti dio sezone.

Snažni napadaji kašljanja ili kihanja mogu vas ostaviti s bolovima u gornjem ili donjem dijelu leđa (ili grčevima, ne samo u cijelome trupu, već i u trbuhu. Taj je pritisak toliko intenzivan da zapravo može oštetiti oslabljeni kralježnični disk.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
DJEVOJKA (18) DOŠLA U BOLNICU ZBOG BOLOVA U LEĐIMA, A IZAŠLA S - BEBOM!? /

Otišla je na WC između pretraga i rodila kćer

Image
DJEVOJKA (18) DOŠLA U BOLNICU ZBOG BOLOVA U LEĐIMA, A IZAŠLA S - BEBOM!? /

Otišla je na WC između pretraga i rodila kćer

Image

shutterstock

Kako pravilno kihati i kašljati?

Neposredno prije nego što osjetite kašalj ili kihanje, odvojite nekoliko sekundi kako biste pravilno postavili leđa. Na taj ćete način zaštititi leđa i svesti sve postojeće bolove na minimum. Lagano se nagnite unatrag, stavljajući ruku iza leđa za potporu.

Kada kišete ili kašljete, lagano savijte koljena. Također možete ustati uspravno uza zid ili vrata kako vam se leđa ne bi nagnula prema naprijed kada kihnete ili se zakašljete.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Puhanje nosa: dobro ili loše?

Zdrav razum nalaže da puhanje nosa tijekom prehlade pomaže ukloniti neke od bakterija ili virusa koji uzrokuju bolest i koji se nalaze u sluzi, pomažući nam tako da se brže osjećamo bolje. No, pokazalo se da to možda nije u potpunosti točno.

Prema dr. Owenu Hendleyu i timu istraživača sa Sveučilišta Virginia i Sveučilišta Aarhus u Danskoj, ispuhivanje nosa može zapravo uzrokovati povratak sluzi u šupljine sinusa. Nije iznenađujuće što puhanje nosa stvara ogroman pritisak u nosu - više od sedam puta veći pritisak nego što ga stvara kihanje ili kašljanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživači su stavili kontrastne boje u nosne šupljine ispitanika, a trećinu od njih su tražili da potom kašlju, kod druge trećine su inducirali kihanje, a posljednja je skupina ispuhivala nos. Potom su mjerili količinu sluzi preko CT uređaja i otkrili da oni koji su puhali nos imaju najveću količinu sluzi u sinusima.

Ovaj problem javlja se kod prehlada jer sluz tada obično sadržava bakterije, a puhanjem nosa i velikim pritiskom koje ono uzrokuje bakterije se samo poguruju dublje u sinuse, čime se pogoršava težina prehlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

shutterstock

Kako pravilno ispuhati nos?

Ako iz nosa doslovno curi sluz, tada treba nježno obrisati nos uz vrlo blago puhanje. Nos se ispuhuje kroz više kratkih izdisaja, a ne kroz jedan jaki. Izbjegavajte puhanje nosa kroz obje nosnice istovremeno te uvijek pritisnite jednu nosnicu.

Ako osjećate da vam je nos začepljen nakon buđenja, odnosno ležanja tijekom noći, pričekajte s puhanjem 10-ak minuta. Nakon puhanja nosa operite ruke jer se na njima često nađu bakterije koje su se prenijele s maramice, piše Six Wise.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo