Četiri navike sigurno štite vaše srce

Gomilaju se dokazi da samo četiri promjene životnih navika mogu zaštiti srce i smanjiti rizik od prijevremene smrti. Jedna od njih se pokazala posebno važnom.

3.6.2013.
12:38
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Velika studija je pokazala jasne koristi od zdrave prehrane, redovne tjelovježbe, održavanja normalne tjelesne težine i nepušenja.

Istraživanje koje su vodili znanstvenici iz centra Johns Hopkins je pronašlo značajnu vezu između određenih životnih navika i zdravlja srca. Konkretno se dakle potvrdilo da redovna tjelovježba, mediteranski tip prehrane (bogata povrćem, voćem, orašastim plodovima, cjelovitim žitaricama i ribom), održavanje normalne tjelesne težine (indeks tjelesne mase manji od 25) i nepušenje donose velike koristi.

Pokazalo se da usvajanje ove četiri navike štiti od koronarne bolesti srca, kao i početka nakupljanja kalcija u srčanim arterijama, a smanjile su se i šanse od prerane smrti od svih ostalih uzroka za 80 posto. Rezultati studije opisani su u članku objavljenom u American Journal of Epidemiology.

'Prema našim spoznajama, ovo je prva studija koja je pronašla vezu između niskog rizika pojave ranih znakova bolesti krvnih žila, srčanih bolesti i prerane smrti te ovih životnih navika', kaže dr. Ahmed Haitham, glavni autor istraživanja koji djeluje na Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease na Johns Hopkinsu.

'Procijenili smo podatke više od 6.200 muškaraca i žena u dobi od 44 do 84 godina koji na početku istraživanja nisu imali dijagnosticirane bilo kakve srčane probleme. Sve njih smo pratili u prosjeku 7,6 godina. Oni koji su usvojili sve četiri zdrave navike imali su 80 posto nižu stopu smrtnosti u tom razdoblju u odnosu na sudionike koji nisu imali ove zdrave navike', kaže dr. Ahmed.

Posebno važan faktor rizika

'Od svih životnih navika, ustanovili smo da izbjegavanje pušenja igra najveću ulogu u smanjivanju rizika od koronarnih srčanih bolesti i prerane smrti', kaže dr. Roger Blumenthal, kardiolog i profesor medicine na Johns Hopkins University School of Medicine. 'U biti oni koji i dalje puše, ali usvoje dvije ili sve tri druge zdrave navike i dalje imaju nižu stopu preživljavanja nakon 7,6 godina nego nepušači koji uglavnom sjede i pretili su', dodao je.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali