Krivac bi vas mogao iznenaditi. Prema najnovijoj američkoj studiji o kojoj piše portal Health Day sol je ta koja izaziva probleme u našim crijevima.
"Redukcija soli u prehrani vrlo je važna želite li smanjiti probavne probleme", kaže koautor studije znanstvenik Noel Mueller iz Škole zajavno zdravlje u Baltimoreu.
On i njegovi kolege analizirali su podatke velikog kliničkog istraživanja provedenog u kasnim '90-ima te došli do zaključka da sol potiče napuhnutost i probleme s probavom. Još uvijek nije jasno na koji način točno sol šteti, no potiče zadržavanje vode u tijelu vode što čini probavu manje učinkovitom te dovodi do stavranja plinova u crijevima i nadutosti. Također se pokazalo da veće probleme s nadutosti imaju muškarci.
(FOTO: Pixabay)
"Naša studija pokazuje da određena hrana, u kojoj je smanjena količina soli, a takva je ona koja nije procesuirana, može pomoći smanjivanju simptoma loše probave i napuhnutosti", kaže Mueller za portal Health Day.
"Mnoga stanja mogu izazvati napuhnutost - intolerancija na laktozu, celijakija, infekcije, prehrana", dodaje nutricionistkinja iz New Yorka, sa Sveučilišta Langone.
Pročitajte još:
- Sezame, pretvori se u tahini! Pasta koja će obogatiti vašu kuhinju i ojačati zdravlje
- Skandinavska Sense dijeta: Imamo recepte za curry s piletinom i tortilju s junetinom
- Hrana koju trebate jesti ako želite smršavjeti, prema nutricionistima
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!