dovoljno je zrno / Često se osjećate napuhnuto? Možda se krivac krije gdje ga ne očekujete

Image
Foto: Pixabay

Ako se često nakon jela osjećate napuhnuto, nemojte odmah okrivljavati grah ili neke druge namirnice bogate vlaknima

8.7.2019.
10:37
Pixabay
VOYO logo

Krivac bi vas mogao iznenaditi. Prema najnovijoj američkoj studiji o kojoj piše portal Health Day sol je ta koja izaziva probleme u našim crijevima.

"Redukcija soli u prehrani vrlo je važna želite li smanjiti probavne probleme", kaže koautor studije znanstvenik Noel Mueller iz Škole zajavno zdravlje u Baltimoreu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

On i njegovi kolege analizirali su podatke velikog kliničkog istraživanja provedenog u kasnim '90-ima  te došli do zaključka da sol potiče napuhnutost i probleme s probavom. Još uvijek nije jasno na koji način točno sol šteti, no potiče zadržavanje vode u tijelu vode što čini probavu manje učinkovitom te dovodi do stavranja plinova u crijevima i nadutosti. Također se pokazalo da veće probleme s nadutosti imaju muškarci.

Image
Foto: Pixabay

(FOTO: Pixabay)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naša studija pokazuje da određena hrana, u kojoj je smanjena količina soli, a takva je ona koja nije procesuirana, može pomoći smanjivanju simptoma loše probave i napuhnutosti", kaže Mueller za portal Health Day.

"Mnoga stanja mogu izazvati napuhnutost - intolerancija na laktozu, celijakija, infekcije, prehrana", dodaje nutricionistkinja iz New Yorka, sa Sveučilišta Langone. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pročitajte još: 

Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo