BOLEST OD KOJE SVAKE GODINE UMRE 300.000 ŽENA: / 'Cjepivo protiv virusa koji je izaziva je sigurno, ne vjerujte glasinama'

Image
Foto: Wikipedia

Ova bolest bi do 2040. godine mogla prouzročiti oko 460.000 smrtnih slučajeva godišnje

4.2.2019.
15:21
Wikipedia
Play logo

Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa (HPV) "sigurno je i neophodno u liječenju raka grlića maternice", podsjećaju zdravstveni radnici u ponedjeljak, na dan obilježavanja Svjetskoga dana borbe protiv raka, osuđujući istodobno "glasine" o navodnoj štetnosti cjepiva.

Neutemeljene glasine negativno utječu na povećanje broja onih koji bi se htjeli cijepiti, a cjepivo je ključno u prevenciji razvoja raka vrata maternice", rekla je Elisabete Weiderpass, direktorica Međunarodne agencije za istraživanje raka (IARC), koja djeluje u sklopu Svjetske zdravstvene organizacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Više od 300.000 žena umre svake godine

Po podacima IARC-a u svijetu je 2018. godine dijagnosticirano oko 570.000 novih slučajeva raka vrata maternice. Od te zloćudne bolesti svake godine umre 310.000 žena, uglavnom u zemljama s niskim i srednjim dohotkom. "Riječ je četvrtome najčešćem karcinomu među ženskom populacijom", objavio je IARC.

Ta organizacija procjenjuje da bi, ako se proces precvencije ne pojača, ova bolest do 2040. godine mogla prouzročiti oko 460.000 smrtnih slučajeva godišnje.

Jedna od najučinkovitijih preventivnih mjera koju zagovaraju znanstvenici i liječnici je cijepljenje protiv HPV-a, skupine vrlo čestih virusa koji se prenose spolnim putem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po podacima WHO-a dvije podskupine virusa, HPV 16 i 18, uzrokuju 70 posto karcinoma i prekanceroznih cervikalnih lezija zbog čega Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje cijepljenje djevojčica u dobi od 9 do 14 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No s obzirom na globalni porast nepovjerenja u razne vrste cjepiva i cjepivo protiv HPV-a izaziva kontroverze. Kritičari ga smatraju okidačem za autoimune bolesti poput multiple skleroze, premda taj podatak nisu potkrijepili niti jednom znanstvenom studijom.

"U povodu ovogodišnjeg obilježavanja Svjetskog dana borbe protiv raka, IARC ističe da je i dalje predan borbi protiv te bolesti te da bezrezervno stoji iza podatka po kojemu je cjepivo protiv HPV-a učinkovito i sigurno", istaknula je Elisabete Weiderpass.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dijagnoza u ranoj fazi vodi k izliječenju

U dvadeset zemalja svijeta cijepljenje se, osim djevojčicama preporučuje i dječacima. Cilj je smanjenje cirkulacije virusa. Uz rak maternice, spomenuti virusi mogu biti i uzročnici raka anusa i rektuma te raka grla i jednjaka kao posljedice oralnog seksa.

Play logo

Uz cijepljenje WHO se zalaže i za sveobuhvatnu strategiju u borbi protiv raka grlića maternice. To uključuje redovite preglede te liječenje prekanceroznih lezija, kao i postavljanje dijagnoze te liječenje invazivnih oblika raka vrata maternice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ako se dijagnosticira u ranoj fazi ova vrsta raka je izlječiva", poručuju iz WHO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo