Biste li bolesnom djetetu dali izbjeljivač? Ovi savjetuju da radite upravo to

'Bit ćete prijavljeni i nadam se primjereno kažnjeni. Perfidno trovanje ljudi koji se hvataju za bilo što ne bi li se izliječili, odlika je najgorih šarlatana kojima je mjesto u zatvoru.

28.1.2016.
8:23
Thinkstock

Miracle Mineral Solution, koji se na zapadu naveliko promovira već cijelo desetljeće (a sve više je država koje ga zabranjuju), posljednjih mjeseci stječe sve veću popularnost u Hrvatskoj.

Na opasnosti MMS-a upozorile su sve svjetske zdravstvene organizacije, od Crvenog Križa do WHO-a, a na njega je jasno upozorila i hrvatska Agencija za lijekove i medicinske proizvode. Za otopinu, koja načelno odgovara izbjeljivaču, tvrdilo se kako liječi rak, HIV, a od nedavno i autizam.

"Revolucionarnu" tvrdnju iznijela je Kerri Rivera još 2012. Ona je, tvrdi, u svojoj klinici za autizam u Latinskoj Americi, za 20 mjeseci 38 djece izliječila od autizma. Objasnila je kako je MMS "dio koji nedostaje u slagalici autizma".

Jedino što je potrebno je davati dijetetu kapi ili (još bolje) klistirati ga čudotvornom otopinom.

U pitanju je opasan otrov

Miracle Mineral Solution sadrži 28 % natrijevog klorita (NaOCl2) i obično je pakiran s citratnom kiselinom s kojom se treba pomiješati prije uporabe. Na proizvodu je navedeno da se miješanjem natrijevog klorita i citratne kiseline stvara klor diokisid (ClO2). Uz ovaj proizvod na internetu se može pronaći i proizvod pod nazivom MMS2 u obliku kapsula koje sadrže 400 mg praška kalcijevog hipoklorita.

Natrijev klorit (nipošto natrijev klorid) je žestoki oksidans, zbog čega se i koristi u sredstvima za čišćenje.U koncentraciji od 28 posto može izazvati teško akutno trovanje. I klor dioksid, koji nastaje reakcijom limunske kiseline i natrijevog klorita je prilično snažno korozivno sredstvo s jednom prilično zanimljivom osobinom – iznimno je topiv u vodi a pritom ne disocira, pa se koristi i za pročišćavanje pitke vode. Ali i kao izbjeljivač.

Upravo zato, pobornici tvrde kako nije štetan te da ga pijemo svaki puta kada odvrnemo slavinu. No s tim "argumentom" postoji nekoliko problema: ta koncentracija je daleko manja od one koja se preporučuje u CD protokolu te se prije distribuiranja vode čeka da većim dijelom slegne, ishlape ili raspadne (spoj je osjetljiv na UV zračenje).

Osim toga, ako je CD ( kako klor dioksid skraćuju pristalice) prisutan u vodi, čemu dodatno uzimanje u kapima ili klistirom? Također, sve više pogona za pročišćavanje vode koristi ozon (O3) upravo zbog štetnosti spojeva klora.

Ponovljeno izlaganje klor dioksidu, kažu toksikolozi, može dovesti i do gubitka kilaže, smanjene aktivnosti štitnjače i nadbubrežne žlijezde, promjene mase jetre, sadržaju bilirubina i kolesterola te na kraju do smrti. Ukratko, klor dioksid svakako ubija sve stanice s kojima dođe u kontakt, no kada ga pijete, te stanice će biti vaše...

"Bolovi i povraćanje su dobar znak"

O tome koliko je klor dioksid bezopasan najbolje otkriva i sama Keri Rivera.

Na prezentaciji svoje čudotvorne metode tijekom konferencije Autism One u Chicagu istaknula je kako MMS može izazvati povišenu temperaturu i groznicu no prema njoj to je dobar znak te preporučuje klistiranje MMS-om svaki dan dok traje groznica. U prezentaciji čak spominje i što činiti u slučaju Jarisch–Herxheimerove reakcije, koja rezultira bolovima, groznicom, grčenjem… Naravno, to je sve znak kako parazit napušta organizam.

HALMED upozorava da se ne smiju koristiti proizvodi za oralnu upotrebu koji sadrže natrijev klorit, kalcijev hipoklorit ili klor dioksid, a prodaju se kao ljekovite tvari ili tvari za detoksikaciju, jer imaju štetan te nedokazan zdravstveni učinak. Niti jedna od navedenih kemijskih tvari nema odobrenje za uporabu kao hrana, dodatak prehrani ili ljekoviti pripravak.

Fotografije kao "dokaz"

Pobornici CD protokola u zatvorenoj grupi redovito objavljuju fotografije na kojima se vide, kako kažu "rope worma" koje su djeca nakon tretmana izbacila u stolici. Prema njima, taj crv je uzrok, kako je Rivera nazva "simptoma poznatih kao autizam".

Ako nema "crva" u stolici onda se hvale crnim sitnim točkicama koje podsjećaju na mak. To, su navodno, jajašca, rope worma. Ako je pak stolica mekša, onda se izbacuju teški metali. Ukratko, baš kao što je "dobar znak" ako dijete povraća povišen mu je puls, pati od grčeva, dijareje... , tako je bilo koja promjena stolice znak je da tretman djeluje.

Najglasnija pobornica je Helena Begenisic-Schlachter, koja je, kako tvrdi i svoje djece izliječila od autizma.

Protivnici u tim fotografijama vide samo dokaz agonije kroz koju dijeca svaki dan prolaze. Ti "crvi" su, kažu, ustvari sluznica crijeva koju je dijete izbacilo nakon kemijskih opeklina.

Kako se uopće tako nešto može prodavati?

Agencija za lijekove je jasno označila pripravak kao opasan. Na opasnost CD protokola upozarava i Savez udruga za autizam Hrvatske.

Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da je do danas iz više zemalja (Australija, Belgija, Kanada, Češka Republika, Francuska, Švicarska, Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države) zaprimila prijave ozbiljnih nuspojava uzrokovanih uporabom MMS otopine.

Najčešće prijavljene nuspojave odnosile su se na perzistirajuće povraćanje, dijareju, abdominalnu bol i goruću bol u grlu. Uz navedeno bila je prijavljena i pojava methemoglobinemije i anurije te hemolitičke anemije.

Brojni preprodavači MMS-a su zatvoreni ili se skrivaju, a sama Rivera izbjegava američko pravosuđe boraveći u zemljama latinske Amerike, trenutno je u Meksiku.

Grupe koje se time bave u pravilu su zatvorene ( ako je i tajne). Tvrde, kako bi se zaštitile od farmaceutskog lobija koji skriva pravu istinu. I sve presude za nadriliječništvo dokaz su kako "oni" ne žele da vi znate za čudotvorni lijek.

Mimo kontrole

No to i dalje ne sprečava brojne internetske trgovine da da prodaju lijek roditeljima koji se hvataju i za najmanju slamku kako bi pomogli djetetu.

Teško se može kriviti roditelje (iako postoje liječnici koji ističu kako je davanje MMS-a u najboljem slučaju zanemarivanje, u najgorem zlostavljanje djeteta). Naravno da će svaki mama i tata sve učiniti kako bi pomogli djetetu. Toga su, nažalost, svjesni i šarlatani koji dobro zarađuju na lijeku.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali