Zvuči kao da ste na dobrom putu što se prehrane i svog zdravlja tiče, tako i nastavite! Što se avokada tiče, riječ je o voću koje potječe iz srednje Amerike, no zbog izuzetne nutritivne vrijednosti cijenjen je diljem svijeta, i kod nas je sve popularniji (naravno, to vrijedi za one kojima se njegova visoka cijena uklapa u kućni budžet).
Avokado se sastoji od oko 2% proteina, 7% ugljikohidrata te minimalno 10% masti, pri čemu je glavna oleinska masna kiselina, koju nalazimo i u maslinovom ulju, stoga se i ova namirnica povezuje sa smanjenjem LDL kolesterola te rizika od bolesti srca i krvnih žila. Također, s obzirom da je dobar izvor minerala kalija, a ima nizak udio natrija, pomaže u regulaciji visokog krvnog tlaka. Osim spomenutog, dobar je izvor prehrambenih vlakana (oko 2%), minerala i vitamina, prvenstveno kalcija, magnezija, bakra i vitamina E, te karotenoida i biljnih sterola, korisnih fitonutrijenata. Sve ovo upućuje na njegov ljekoviti učinak na cijeli naš organizam.
Priprema se u salatama ili umacima (najpoznatiji je meksički guacamole umak). Nakon što se avokado oguli, treba ga relativno brzo potrošiti, da ne bi došlo do oksidacije, što primjećujemo po smeđoj boji koju poprima. Ukoliko je riječ o umaku, kako bi se produžila njegova trajnost, poželjno je dodati limunov sok i čuvati ga u hladnjaku.
Osim cijele namirnice, sve se više koristi i avokadovo ulje, a posebno je popularno u kozmetici. Prijedlog salate s avokadom: zelena salata, avokado, bučine sjemenke, limunov sok i maslinovo ulje.
Odgovorila: Jasna Ćerić, magistra nutricionizmasattva-nutricionizam.com