Ateroskleroza: Što je to zapravo i kako je možete spriječiti?

Image
Foto: Neslon L./Flickr

Ateroskleroza, najčešća bolest današnjice, složen je proces oštećenja krvnih žila

28.7.2016.
8:12
Neslon L./Flickr
VOYO logo

Kod ateroskelroze se u unutrašnjosti krvnih žila nagomilavaju tvari koje ih sužavaju. Kada se arterija suzi ili začepi, organ koji ona snabdijeva krvlju prestane funkcionirati.

U faktore rizika koji pridonose nastanku bolesti srca i krvnih žila ubrajaju se pušenje, šećerna bolest, hipertenzija, visoka razina masnoća u krvi, dob i genetski faktor. Smanjivanje ili eliminacija većine ovih rizika od iznimne je važnosti za očuvanje zdravlja kojoj najviše pridonosi pametan odabir namirnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

UKUSNI I ZDRAVI OBROCI

Image
Foto: PIXSELL, Slavko Midzor

Masti, kao i ugljikohidrati, bjelančevine i vitamini nužni su za normalno funkcioniranje organizma. Ipak, treba obratiti pozornost na to koje se masti unose hranom – zasićene, mononezasićene ili polizasićene masne kiseline. Svaki put kada pripremate obrok, dobro razmislite o tome kakve namirnice koristite – dajete li prednost povrću, peradi, ribi i žitaricama, ili pak prženom crvenome mesu i jelima sa zaprškom.

Masti životinjskog podrijetla sadrže LDL ili "loš" kolesterol, koji se lako veže za slobodne radikale i tako postaje još opasniji jer se brže lijepi za stijenke krvnih žila. Tvari koje sprječavaju oksidaciju LDL-a nazivaju se antioksidanti, a ima ih u svježem voću i povrću zajedno s vitaminima C, E i A.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

JEDITE MORSKU RIBU

Image
Foto: Flickr, Sarah_Ackerman

Osobe koje često jedu morsku ribu rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti. Riblja mast sadrži omega-3 masne kiseline, koje sprječavaju nastanak ateroskleroze, reguliraju krvni tlak, smanjuju oksidaciju LDL kolesterola i održavaju normalan srčani ritam. Ipak, pretjeran unos omega-3 masnih kiselina može biti i štetan jer smanjuje zalihe vitamina E u organizmu, te povećava rizik od abnormalnoga krvarenja kod ljudi koji su mu i inače skloni, a može i dijabetičarima izazvati smetnje jer smanjuje razinu inzulina.

Treba imati na umu da uzimanje kapsula s ribljim uljem poslije pljeskavice nema nikakvog učinka i zato je najbolje korisne sastojke unositi putem hrane izravno iz mora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
bomba
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo