Kod ateroskelroze se u unutrašnjosti krvnih žila nagomilavaju tvari koje ih sužavaju. Kada se arterija suzi ili začepi, organ koji ona snabdijeva krvlju prestane funkcionirati.
U faktore rizika koji pridonose nastanku bolesti srca i krvnih žila ubrajaju se pušenje, šećerna bolest, hipertenzija, visoka razina masnoća u krvi, dob i genetski faktor. Smanjivanje ili eliminacija većine ovih rizika od iznimne je važnosti za očuvanje zdravlja kojoj najviše pridonosi pametan odabir namirnica.
UKUSNI I ZDRAVI OBROCI
Masti, kao i ugljikohidrati, bjelančevine i vitamini nužni su za normalno funkcioniranje organizma. Ipak, treba obratiti pozornost na to koje se masti unose hranom – zasićene, mononezasićene ili polizasićene masne kiseline. Svaki put kada pripremate obrok, dobro razmislite o tome kakve namirnice koristite – dajete li prednost povrću, peradi, ribi i žitaricama, ili pak prženom crvenome mesu i jelima sa zaprškom.
Masti životinjskog podrijetla sadrže LDL ili "loš" kolesterol, koji se lako veže za slobodne radikale i tako postaje još opasniji jer se brže lijepi za stijenke krvnih žila. Tvari koje sprječavaju oksidaciju LDL-a nazivaju se antioksidanti, a ima ih u svježem voću i povrću zajedno s vitaminima C, E i A.
JEDITE MORSKU RIBU
Osobe koje često jedu morsku ribu rjeđe obolijevaju od srčanih bolesti. Riblja mast sadrži omega-3 masne kiseline, koje sprječavaju nastanak ateroskleroze, reguliraju krvni tlak, smanjuju oksidaciju LDL kolesterola i održavaju normalan srčani ritam. Ipak, pretjeran unos omega-3 masnih kiselina može biti i štetan jer smanjuje zalihe vitamina E u organizmu, te povećava rizik od abnormalnoga krvarenja kod ljudi koji su mu i inače skloni, a može i dijabetičarima izazvati smetnje jer smanjuje razinu inzulina.
Treba imati na umu da uzimanje kapsula s ribljim uljem poslije pljeskavice nema nikakvog učinka i zato je najbolje korisne sastojke unositi putem hrane izravno iz mora.