Znanstvenici su otkrili da ljute papričice pridonose dugovječnosti. U prvoj studiji ove vrste, američki istraživači ispitali su 16.000 odraslih osoba o njihovim prehrambenim navikama i zdravlju i potom istraživanje ponavljali idućih šest godina.
Otkrili su da bi osobe koje redovito konzumiraju ljute papričice u prosjeku mogle živjeti 10,5 godina duže od onih koje to ne čine.
"Rezultati naših studija pokazali su smanjenu stopu smrtnosti kod osoba koje su redovito jele ljute papričice. Pritom ne mislimo da su ih jele kao što bi netko jeo čips, nego je dovoljna jedna papričica s vremena na vrijeme. Stopa smrtnosti osoba koje su konzumirale ljute papričice iznosila je 21,6 posto u periodu od šest godina, a onih koje ih nisu jele 33,6 posto", poručuju znanstvenici.
U čemu je tajna ljutih papričica? Pa stvar je vrlo jednostavna - one sadrže tvar koja se zove kapsaicin, a koja je zaslužna za ljutinu papričica. Osim toga, kapsaicin štiti od srčanih bolesti, potiče lučenje probavnih sokova, sprječava nastanak čira na želucu, jača imunitet i pridonosi dobrom raspoloženju jer potiče lučenje endorfina.