Pravilnik upotrebi kolačića
Portal Net.hr unaprijedio je politiku privatnosti i korištenja takozvanih cookiesa, u skladu s novom europskom regulativom. Cookiese koristimo kako bismo mogli pružati našu online uslugu, analizirati korištenje sadržaja, nuditi oglašivačka rješenja, kao i za ostale funkcionalnosti koje ne bismo mogli pružati bez cookiesa. Daljnjim korištenjem ovog portala pristajete na korištenje cookiesa. Ovdje možete saznati više o zaštiti privatnosti i postavkama cookiesa

MMMM...

ALKALNA DIJETA: Kombinirajte ove zdrave namirnice i spriječite nastanak tumora u tijelu

Alkalna dijeta postaje popularna još 1933. godine. Ona pretpostavlja unos kiselih i alkalnih namirnica u prehrani i pažljivu kombinaciju različite hrane.

William Howard, autor alkalne dijete, smatra da su sve bolesti uzrokovane auto-intoksikacijom i radi nakupljanja kiselosti u tijelu. Njegov koncept prehrane ili alkalna dijeta, preferira unos lužnatih, to jest, alkalnih namirnica i zapravo se bazira na pravilnom kombiniranju hrane.

Alkalna dijeta i prehrana

Uz ovu dijetu ne dozvoljava se kombinacija određenih namirnica u istom obroku kao što su ugljikohidrati i proteini. Ljudsko tijelo voli lužnatu prehranu, no potrebne su mu i kisele namirnice.

Važan je balansa unosa lužnate i kisele hrane koju svakodnevno jedemo. Pretjeranim nakupljanjem kiselih ostataka, radi prekomjernog unosa kisele hrane, može doći do acidoze. Ona dugoročno usporava efikasan rad našeg tijela, uzrokujući manjak energije, lošije zdravstveno stanje i probleme s prekomjernom težinom.

Zbog te kiselosti naše tijelo gubi esencijalne minerale jer tijelo pokušava neutralizirati višak kiselosti, odnosno uspostaviti zdravu pH ravnotežu, koja iznosi oko 7. Kako bi pomogli tijelu da to radi samo, trebamo preferirati alkalnu dijetu.

Kroz alkalnu dijetu cilj je da jedete do 25% kiselih namirnica dnevno. U to spadaju:

  • Meso: svinjetina, teletina, govedina, tunjevina, divljač, rakovi, školjke, mesne prerađevine, sardine iz konzerve
  • Voće: šljive, mandarine, maline, brusnice, višnje, ananas, jabuke, breskve, grejp, jagode, ribizl, trešnje

Osim toga, trebali bi jesti do 75% alkalnih namirnica. U to spadaju:

  • Povrće: bijeli luk, brokula, đumbir, morske alge, krumpir, patlidžan, karfiol, blitva, prokulice, kelj, vlasac, svježe paprike, kupus, zelena salata
  • Voće: banana, kokos, smokve, avokado, limeta, limun, naranče, mango, kruške
  • Ulja i sjemenke: sjemenke bundeve, maka, kesten, laneno ulje, kosovo ulje, maslinovo ulje
  • Začini i žitarice: bosiljak, ječam, proso, sojino mlijeko, morska sol, zeleni čaj, jabučni ocat

Alkalna dijeta: Recept za jedan dan

Alkalnu dijetu nije teško pratiti, potrebna je samo dobra kombinacija različitih namirnica. Ovo je dnevni jelovnik koji će vam pomoći da počnete s alkalnom prehranom i pomognete vlastitom organizmu.

Doručak:

  • omlet od 2 jaja
  • integralni kruh
  • svježa rajčica
  • šalica čaja od đumbira

Užina:

  • banana
  • šaka sjemenki od bundeve

Ručak:

  • povrtna juha
  • junetina
  • kupus
  • jabuka ili šaka badema

Večera:

  • piletina na žaru 150 g
  • kupus salata

Sprječava rak i razvoj drugih bolesti

Alkalna prehrana radi reguliranja kiselosti organizma može pomoći kod različitih stanja. Reguliranje kiselosti može pomoći kod osteoporoze, dijabetesa i različitih karcinoma – dojke, prostate ili debelog crijeva. Pomaže i u radu bubrega i borbi protiv bubrežnih kamenaca, poboljšava probavu i želučane tegobe. Pozitivno utječe na arteriosklerozu i visoki kolesterol. Kombiniranje pravih namirnica može dovesti do popravljanja depresije i nesanice.

Alkalna dijeta protiv raka

Lužnatost organizma sprječаvа formirаnje i sаzrijevаnje već postojećeg karcinoma, jer on ne može rasti u takvoj sredini, već samo u kiseloj. Iz tog razloga, pH vrijednost krvi trebа biti višа. Kako bi izbjegli kiselost organizma i razvoj raka i drugih bolesti, kombinacije hrane kroz alkalnu dijetu su odličan način.

Alkalna dijeta protiv kandide

Izuzimanje šećera i prerađene hrane kod alkalne dijete pomaže u borbi protiv kandide, gljivične infekcije. Previsoka razina kiselosti u tijelu također nije pozitivna jer potiče uništenje korisnih bakterija i mikroorganizama koji su odgovorni za održavanje ravnoteže u vašem organizmu.

Kisela sredina digestivnog sistema takođe štiti organizam od gljivičnih, parazitskih i bakterijskih infekcija. Alkalno stanje u crijevima doprinosi aktivaciji gena kvasca, što često rezultira infekcijom kandidom. Kiselost je dobra radi uništenja gljivičnih infekcija i kandide, ali pazite da ne pretjerate i da ne dođe do acidoze.

Povratak na Net.hr