SMANJENJE BOLOVA / Mjesečnica i nepodnošljivi bolovi? Evo koja će vam hrana pomoći da bude lakše

Image
Foto: Shutterstock

Jedan od načina za rješavanje bolova tijekom mjesečnice dolazi upravo iz prehrane, a ovi sastojci dokazano pomažu

1.5.2024.
20:36
Shutterstock
VOYO logo

Iako je pravovremena mjesečnica znak dobrog zdravlja, mnogim ženama izaziva veliku bol i nelagodu. Nekim ženama bol može doseći gotovo nepodnošljivu razinu, što otežava normalno funkcioniranje i obavljanje svakodnevnih zadataka.

No, jedan od načina za rješavanje bolova tijekom mjesečnice dolazi upravo iz prehrane. Portal PharmEasy naveo je neke prehrambene proizvode koji mjesečnicu čine manje bolnim iskustvom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
VJEČNA DILEMA /

Intimni odnosi tijekom menstruacije? Liječnica upozorila na jednu stvar

Image
VJEČNA DILEMA /

Intimni odnosi tijekom menstruacije? Liječnica upozorila na jednu stvar

Kurkuma, đumbir i kamilica

Kurkuma i đumbir začini su koji se često koriste u Južno Azijskim i Bliskoistočnim kulturama. Poznati su po svojim zdravstvenim dobrobitima.

Kurkuma djeluje protuupalno, a u pomoć pri mučninama može priskočiti upravo đumbir. On osim svojih protuupalnih svojstava dokazano smanjuje osjećaj mučnine i povraćanje. Konzumirati ga možete u kandiranom obliku ili u obliku umirujućeg čaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Protuupalna svojstva ima i čaj od kamilice, djeluje na smanjuje grčeva u mišićima te poboljšava raspoloženje.

Image
Foto: PROFIMEDIA

kurkuma

Tamna čokolada i zobene pahuljice

Pravo oduševljenje za sve ljubitelje čokolade - tamna čokolada pomaže pri smanjenju menstrualnih bolova. Tamna čokolada zdrav je međuobrok i danima kada nemate mjesečnicu. Ono što je čini pogodnom za ženske bolove jest magnezij, element koji dokazano smanjuje simptome PMS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zob je česta opcija za doručak jer se vrlo lako priprema i izuzetno je hranjiva, a za duže održavanje sitosti odgovorna su vlakana. Također je dobar izvor cinka i magnezija koji opuštaju krvne žile. Ako želite smanjiti menstrualne bolove, tu je ukusna, slana ili slatka zobena kaša, ili neki drugi recept koji uključuje zob kao glavni sastojak.

Image
Foto: Shutterstock

Riba i hrana bogata vitaminom C

Riba, posebice ona bogata omega-3 masnim kiselinama pomaže pri smanjenju bolova, pa tako i onih menstrualnih. Ribe bogate omega-3 masnim kiselinama uključuju tunu, skušu, losos, sardinu i bakalar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tijekom menstruacije, žena gubi značajnu količinu crvenih krvnih zrnaca. Konzumiranje agruma, kao limuna i naranči može biti vrlo korisna za bolju apsorpciju željeza iz hrane u tijelo. Naranče također sadrže kalij i značajne količine magnezija.

Image
Foto: Shutterstock

Chef Luke Mangan otkrio je kako ribu za Veliki petak spraviti da bude savršena, ukusna, vlažna i sočna.

Voda

Tijekom mjesečnice bitno je piti dovoljno vode. Unos vode putem toplih pića kao što su čajevi pomaže pri smirivanju boli. Za one koji se muče s unosom vode, dobra zamjena je hrana poput lubenice i krastavca, koji prirodno sadrže velik postotak vode.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Portal JeanHailes navodi da liječnika treba posjetiti ako menstrualni bolovi utječu na kvalitetu vašeg života. Na primjer, ako uzimate slobodne dane od posla ili škole, a svoj život planirate u skladu s mjesečnicama, dobra je ideja posjetiti liječnika.

POGLEDAJTE OVAJ VIDEO: Pogledajte trenutak potresa kraj Slunja koji su zabilježile kamere

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo