Sigurno već znate sve o zasićenim i nezasićenim mastima, a ako istraživali malo više, onda ste upoznati i s razlikom između mononezasićenih masnih kiselina i polinezasićenih masnih kiselina.
No, nedavno objavljeni članak u časopisu Food Technologists' objašnjava da vam je potrebno točno devet masnih kiselina i prehrambenih ulja kako bi poboljšali svoje zdravlje i indeks tjelesne mase.
1. Omega 3 masne kiseline
Vrlo su popularne i to s dobrim razlogom. Poznate su po tome da su dobre za srce, ali i za raspoloženje i održavanje zdrave tjelesne mase. No, ne treba jesti samo ribu kako bi unosili dovoljno omega 3 masnih kiselina. Na raspolaganju su vam i orasi, laneno ulje, bundeva i alege.
2. Pinolenska kiselina
Vrijeme je za pesto! Ove masne kiseline, kojima su bogati pinjoli, a posebno oni iz Koreje, dokazano smanjuju apetit i daju osjećaj sitosti, tvrdi časopis Instituta za prehranu.
3. Konjugirana linolna kiselina
Ova kiselna može smanjiti postatak masti u vašem tijelu, dok istovremeno povećava vašu mišićnu masu, tvrdi članak u stručnom časopisu. Ta kiselina nalazi se u crvenom mesu, mlijeku i mlječnim prerađevinama.
4. Laneno ulje
Ovo ulje je izvor kiselinama omega 3, 6 i 9. osim toga, pomaže pri smanjivanju upala koje se povezuju s debljanjem. Laneno ulje ide dobro sa salatom, jer ima lagani okus koji odgovara s okusom povrća.
5. Ulje od konoplje
Bogato je omega 3 kiselinama, ali i antioksidansom, vitaminom E.
6. Riblje ulje
Prema istraživanjima objavljenima u The American Journal of Clinical Nutrition, ovo ulje pomaže pri izdržljivosti mišića kod treninga snage. Osim toga, riblje ulje dobro je za zdravlje srca i mozga.
7. Ulje od kokosa
Ovo ulje ušlo je 'na velika vrata' tek nedavno. Vjeruje se da podiže energiju i poznato je po svojim rijetkim masnoćama, zvanim trigliceridi srednjeg lanca, koji se brže probavlja od ostalih zasićenih masti.