8 iznimno otrovnih namirnica koje sigurno i sad imate u kuhinji

Čovjek je jedno od malobrojnih bića na planeti koji je sposoban ignorirati vlastiti instinkt za preživljavanjem.

20.7.2014.
12:42
VOYO logo

Koštice voća

Tršnje, jabuke, breskve i marelice sadrže koštice u kojima se nalazi vrsta cijanovodonične kiseline. Ova kiselina je bezbojna, iznimno otrovna tekućina. Stoga ne jedite koštice niti mekani dio koji se nalazi u velikim košticama breskvi, nektarina ili marelica.

Rabarbara

Lišće rabarbare sadrži oksalnu kiselinu koja uzrokuje bubrežne kamence. Konzumiranje pet kilograma lišća rabarbare, bilo bi smrtonosno. No, dovoljna je i puno manja količina da vam ozbiljno ugrozi zdravlje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Muškatni oraščić

On je halucinogen. Samo 15 grama muškatnog oraščića može izazvati grčenja mišića, a pojedete li cijeli došlo bi do psihotičkog napadaja. Izazvao bi napadaje poput onih u kojima mislite kako je došao smak svijeta i sudnji dan.

Krumpir

Otrovi glikoalkaloidi se mogu naći u lišću, stabljikama i klicama krumpira, osobito ako je dugo bio izložen svjetlosti. Glikoalkaloidi mogu izazvati grčeve u trbuhu, proljev, glavobolju, pa čak i komu te smrt. Samo tri do šest miligrama po kilogramu tjelesne težine može biti kobno. Ne upotrebljavajte krumpir sa zelenkastim mrljama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Bademi

Dvije su vrste badema, slatki i gorki. Gorki sadrže relativno velike količine cijanovodonične kiseline. Samo sedam do 10 sirovih gorkih badema mogu prouzročiti zdravstvene tegobe kod odraslih, a kod djece, čak i smrtni ishod.

Matična mliječ

Zbog toga što ne prolazi proces pasterizacije u kojem se uništavaju toksini, mliječ često sadrži andromedotoksine. Oni mogu izazvati vrtoglavicu, slabost, pretjerano znojenja, mučninu i povraćanje. Sve te simptome može izazivati jedna žlica andromedotoksina.

Rajčica

Stabljike i lišće rajčice sadrže alkalne otrove koji izazivaju želučane probleme. Nezrela i zelena rajčica ima isti učinak. Ipak, utješno je to što bi trebalo pojesti velike količine stabljika i lišća da bi posljedice bile smrtonosne.

Tuna

Opasnost koja prijeti iz tune je živa. Nakon što je unesete u organizam, živa će doći u bubrege ili do mozga. Potrebno je pripaziti na količine koje se unose u organizam, a trudnicama i djeci se uopće ne preporučuje njezino konzumiranje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
pikado
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo
Još iz rubrike