Samo četvrtina ljudi na pravilan način odmrzava puricu u hladnjaku, pokazalo je najnovije istraživanje britanske agencije za standarde u prehrani. No oni koji je zbog veličine ne smjeste u hladnjak nego stave na neko neprimjereno mjesto mogli bi se izložiti opasnim bakterijama kao što je kampilobakterija, koja je najčešće povezana s trovanjem hranom i odgovorna je, samo u Velikoj Britaniji, za 280.000 slučajeva trovanja i 100 smrtnih slučajeva godišnje.
Samo prošlog Božića u Engleskoj i Walesu potvrđeno je više od 3.000 zaraza kampilobakterijom, koja se obično nalazi u probavnom traktu peradi. No prema najnovijim izvještajima, sedam od deset svježih pilića nose bakteriju na koži. Tipičnoj velikoj purici potrebno je dva dana da se odmrzne (pravilnim odmrzavanjem), dok većina nas krene s tim postupkom večer prije, uz pun hladnjak.
Čak i ako nemate mjesta u hladnjaku, trebali biste je pokušati smjestiti u što hladniji prostor, kako biste spriječili rast i razvoj bakterija. Purica bi, uz to, trebala biti pokrivena, ili u originalnom pakiranju ili u nekoj posudi kako bi se tijekom odmrzavanja sokovi zadržali na dnu, kako bi se izbjegla eventualna kontaminacija drugih namirnica. Razmislite o putnom hladnjaku!
I zapamtite, ako puricu ne odmrznete kako treba, možda se neće ravnomjerno ispeći, te bi štetne bakterije mogle preživjeti pečenje.