Jako korisna /

7 upotreba za koje niste imali pojma: Nikada nemojte bacati limunovu koru

Image
Foto: PIXSELL, Duško Jaramaz

Limun obiluje vitaminima i mineralima, a jedan je od najrasprostranjenijih agruma

6.12.2016.
13:02
PIXSELL, Duško Jaramaz
VOYO logo

Uz ljekovita svojstva limunova soka, nikako ne valja zanemariti i njegovu koru. Evo sedam itekako zdravih svojstava žute kore:

Za ljepotu

Image
Foto: Flickr

1. Limunova kora omekšava suhu kožu na laktovima - naribanu koru pomiješajte sa žličicom sode bikarbone pa dodajte nekoliko kapi limunova soka. Izmiješajte i nakon tuširanja, kad koža omekša, namažite laktove ili suha stopala pa isperite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

2. Glavni sastojak pilinga za tijelo - pola šalice šećera pomiješajte s naribanom limunovom korom, dodajte 1/8 šalice maslinova ulja i prirodni piling za tijelo je gotov. Piling je najbolje koristiti na mokroj koži trljajući kružnim kretnjama cijelu površinu tijela. Isperite toplom vodom.

Za zdravlje

Image
Foto: Giphy

3. Snižava kolesterol i ima detoksikacijski učinak na organizam - kora domaćeg neprskanog limuna je odličan izvor antioksidansa, točnije njena bijela opna koja okružuje plod. Ona obiluje flavonoidima koji normaliziraju razinu kolesterola, a vrlo su učinkoviti i kao prirodni čistači.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

4. Za jačanje imuniteta - limunova kora sadrži gotovo dvostruko više vitamina od samog ploda. Upravo zbog toga, koru limuna nikad nemojte bacati već je zaledite i upotrijebite naribanu kao začin jelima, kao dodatak limunadi ili nekom drugom prirodnom soku.

5. Sredstvo za dezinfekciju - limunova kora ima antibakterijska svojstva zbog čega je idealna za dezinfekciju kuhinjskih pomagala, a preporučuje se i čišćenje kuhinjske daske upravo limunovom korom. Dasku je potrebno preliti vrelom vodom i potom površinu istrljati polovicom limuna.

Image

6. Prirodno sredstvo za čišćenje mikrovalne pećnice - keramičku posudu do pola napunite vodom pa dodajte nasjeckanu limunovu koru. Posudu stavite u mikrovalnu pećnicu na najvišu temperaturu na oko tri minute kako bi voda s limunom prokuhala. Isparavanje vode očistit će tvrdokorne mrlje i ukloniti neugodne mirise.

7. Uklanja kamenac - kuhalo za vodu prepuno kamenca, kao i površinu sudopera možete očistiti preparatom od limunove kore. U lončić stavite tri decilitra vode i dodajte limunovu koru, dvije žlice sode bikarbone i žlicu jabučnog octa. Kad proključa, sklonite s vatre i procijedite, preparat ulijte u kuhalo ili prelijte po površinama prekrivenim kamencem. Ostavite da djeluje 10 minuta i isperite hladnom vodom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo