Kosa vam iznenada ispada u pramenovima? Ovo su razlozi

Čak i ako imate kvalitetnu i gustu kosu, može se dogoditi da primijetite kako vam je u kadi tijekom pranja ili na četki tijekom češljanja ostao pozamašan pramen kose.

27.6.2014.
8:49
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Trovanje hranom

Jedan od čestih razloga iznenadnog gubitka kose može biti uzrokovan trovanjem hranom. Pojedete li nešto pokvareno, to može pogoršati cirkulaciju što naposlijetku dovodi do pojačanog ispadanja kose. Naime, dlake se 'hrane' krvlju, a ako je cirkulacija loša, kosa ostaje bez bez hranjivih tvari i počinje ispadati. Ova faza može trajati i do tri mjeseca, ali nakon što prođe, kosa se obnavlja i nastavlja rasti kao i prije.

Visoka temperatura

Ako duže vrijeme imate povišenu temperaturu, može doći do reakcije poput one koju izaziva trovanje hranom. Cirkulacija se pogoršava, a može doći do hormonskog dizbalansa. Dlaka u prosjeku, osim ako je ne iščupate tijekom češljanja, ostaje na glavi između dvije i šest godina. Nakon toga ispada prirodnim putem. Međutim, svaka dva do tri mjeseca, rastu nove dlake.

Osipi

Mogu privremeno oslabiti kosu. Međutim, ukoliko je riječ o ozbiljnijem zdravstvenom problemu poput ekcema ili psorijaze, tada kosa može potpuno prestati rasti. Osip na glavi može biti iznimno iritantan i praćen svrbežom. Stoga, ukoliko se češete ometate formiranje i otvaranje novih folikula dlake. Zato, ako imate neki osip na glavi, obavezno posjetite dermatologa. Penny James savjetuje da se ne češete i ne dirate ranice na glavi, jer to može dovesti do ozbiljnih problema s kosom.

Trauma

Alopecija areata se često javlja kod ljudi koji su doživjeli šok i traumatično iskustvo, a manifestira se ispadanjem kose. Trauma može izazvati autoimunu reakciju, pa leukociti napadaju korijen kose, koji prelazi u fazu mirovanja, a vlas opada. No, uvakvim slučajevima, kosa ispada samo na određenim mjestima na glavi. Znanstvenici još uvijek ne znaju uzrok tome, ali se slažu kako se kosa može oporaviti uz izbjegavanje stresa i pravilno liječenje.

Alergija na hranu

Alergični ste na mlijeko, pšenicu, soju ili neku drugu namirnicu? To može dovesti do gubitka kose. Valja napomenuti kako se ovo javlja samo ako imate pravu alergiju, a ne blagu intoleranciju. Kada vam se u organizmu odvija alergijska reakcija, imunološki sustav može se ponašati prilično agresivno, čak i prema vašim ćelijama i tkivima. Ne događa se često, ali je moguće da alergijska reakcija dovede i do alopecije areatae.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali