5 MITOVA O DETOKSIKACIJI: / Zaboravite na hidrokolon, kokosovu vodicu, quinoaju...

Image
Foto: Thinkstock

Nakon obilnih trpeza i možda pokoje čašice viška tijekom blagdana, mnogi će osjetiti potrebu za detoksikacijom organizma. Donosimo vam pet mitova o detoksikacijama koje sigurno neće djelovati.

3.2.2016.
17:45
Thinkstock
Play logo

Hidrokolon

Kolon hidroterapija ili hidrokolon je metoda kojom se otklanja otpadni materijal iz debelog crijeva bez upotrebe lijekova. Pomoću filtrirane tople vode zagrijane na kontroliranu temperaturu koja se uvodi u kolon, otpadni materijal omekšava, što dovodi do njegove eliminacije prirodnom peristaltikom crijeva. Umjesto da klistiranjem očistite debelo crijevo od otrova, oni će se samo vratiti u vaš organizam. Takav način detoksikacije može čak uzrokovati i perforaciju crijeva.

Prirodni sokovi

shimmer fallback
shimmer fallback

Mnogi se odlučuju na detoksikaciju pomoću zdravih zelenih ili voćnih sokova koji su im nekoliko dana jedina hrana kako bi pročistili svoj organizam. Međutim, nutricionisica Emma Brown kaže da su oni loši ako se u organizmu nakupilo doista puno otrova. Osjećat ćete se loše i bit će vam slabo jer takva prehrana nije dostatna za funkcioniranje organizma.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detoksikacija na prirodniji način

shimmer fallback

Detoksikacija na prirodniji način

Čajevi

U članku za Health.com, dijetetičarka Cynthia Sass ističe da se mnoge čajeva preporuča koristiti u kombinaciji sa zdravom prehranom i tjelovježbom ukoliko želite smršavjeti. Sass također ističe da čajevi za detoksikaciju imaju laksativni učinak. To pomaže da iz organizma izbacite 'otpad' i da vam trbuh bude ravniji, ali ne doprinose gubitku masnoće.

shimmer fallback
shimmer fallback

Quinoa - nužno zlo?

Bobice quinoaje su iznimno popularne u posljednje vrijeme i dobile su status supernamirnice. Često ih se predstavlja kao zdrava alternativa tjestenini i ugljikohidratima. No, problem je u tome što te bobice mogu biti dobre za vaš organizam, ali s porastom njihove popularnosti, nastali su problemi za ljude koji žive od ubiranja tog ploda. Quinoa se naime najviše uzgaja u Boliviji i ondje je sastavni dio prehrane. Zbog toga što je postala iznimno popularna, drastično joj je porasla i cijena, pa je Bolivijcima jeftinije jesti uvozne namirnice od svog tradicionalnog jela. Stoga radije pokušajte sa žitaricama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Detoksikacija uz dvije voćke i jedno povrće

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kokosova voda

Play logo

Postala je popularna i izvan tropskih krajeva jer sadrži malo kalorija i malo masnoća, a obiluje hranjivim tvarima koje tijelo treba. Izvrsna je za hidrataciju, pa je zbog toga popularna među osobama koje se bave tjelovježbom. No, s njom valja pripaziti jer 100 mililitara kokosove vode sadrži jednu žličicu šećera, piše Independent.

Schitt's Creek
Superstar
Život na vagi
Love island UK
Elon Musk show
default_cta
Ljubav je na selu
Señorita 89
Ja sam Zlatan
Britain's Got Talent
Play logo