Ne govorimo o tome ako nepažnjom pojedete vlas kose, nego o porijeklu nekih dodataka hrani koju jede svaki dan.
1. Izlučevine dabrovih analnih žlijezdi
Ukusni aditiv castroreum čest je žvakaćim gumama, slatkišima, alkoholnim pićima, sladoledu, mesnim prerađevinama, kolačima i aromama maline ili vanilije.
Nalazi se u tekućini koju izlučuju ženke dabrova iz analnih žlijezdi kako bi privukle mužjake. Doduše, teško da ćete ga naći na popisu sastojaka, obzirom na to da se najčešće navodi kao "prirodne arome".
2. Ljudske dlake
Ovdje nije riječ dlaci ili vlasi koje pronađete u juhi, nego L-cisteinu. Aminokiselina iz ljudske kose ili perja patke koji koristi kao sredstvo za pojačanje okusa u pecivima, kolačima, gotovim pizzama... Toliko je čest da ga je gotovo nemoguće izbjeći.
3. Drvo
Prehrambena vlakna, tj. celuloza koristi se u prehrambenoj industriji kako bi se smanjila masnoća i energetska vrijednost u namirniciama poput kruha, tortilja... A što mislite od kuda dolazi ta celuloza? Od zelene salate, lisnatog povrća? Pa, iz drvene puple.
4. Antifriz
Propilen glikol divno spriječava da se vaš auto (ili barem njegov hladnjak) pretvori u veliku kocku leda. No ujedno sprečava i da se masti zgrušaju pa se koristi za i u smrznutim slasticama, a kao pojačivač okusa kolačima. Dodaje se preljevima za salate jer služi za zgušnjivanje.
5. Nafta
Kada su proizvođači hrani počeli dodavati umjetna boljila prije 120 godina, najčešće su bile temeljene na katranu dobivenom suhom destilacijom ugljena. Iako je prehrambena industrija gotovo iskorijenila katran iz upotrebe, alternativa nije puno bolja ni zdravija. Katran su zamijenile sirovine dobivene iz nafte, ističe Independent.
Među korištenijima je tercijarni-butil-hidrokinon (TBHQ), koji se nalazi i u biodeizelu U većim količinama može biti iznimno opasan po zdravlje. Koristi se gotovo u svemu, od guma za žvakanje, laka za nokte do krekera sa sirom. Toliko je otrovan da samo jedan gram može izavati bolest. Na popisu aditiva se navodi kao E319.
6. Kukci
Ne govorimo o dopuštenom broju insekata u kavi i čokoladi nego o bojilu za hranu cochinealu. Kukci se prokuhaju ili suše i potom zdrobe kako bi se izvukao crveni pigment koji se na deklaracijama navodi kao E120, carmin ili natural red 4. I da, koristi se i u kozmetičkoj industriji kao ruž za usne ( zbog čega se i zove karmin).
7. Bromin
Točnije bromirano biljno ulje (BVO). Nešto što se zove ‘biljno ulje’ može zvučati bezopasno u proizvodnji hrane, ali aktivna supstanca biljnog ulja, bromin, može biti vrlo toksična. Koristi se u obradi namještaja i kartona kako bi se smanjila zapaljivost, a u namirnicama sprečava da se arome skupe na površini. Unosi li se u organizam u velikim količinama može utjecati na neurološke sposobnosti i prerani početak puberteta.
8. Vosak
Na sreću ne govorimo o vosku (tj parafinu) iz svijeća niti (nažalost) o vosku iz saća nego o vosku koji se dobiva iz brazilskih palmi. Osim što se koristi u laštilima za automobile ili cipele, ključni je sastojak gumenih bombona, slatkiša i glazura.
9. Gorivo za avion
Poznat kao butil hidroksi toluen (BHT) koristi se kao antioksidans koji pomaže namirnicama da održe svježinu. Antioksidans zvuči super, ali ovaj i nije baš. Taj spoj se nalazi i u naftnim proizvodima poput mlaznog goriva. Sada znate zašto vaše pahuljice ostaju tjednima hrskave.
10. Sredstva za čišćenje
Teško da ste u zadnje vrijeme jeli natrijev borat (E285) prije svega jer se uglavnom koristi u konzerviranom kavijaru. I u proizvodima roizvodima za čišćenje. Premda je u Europi, pa čak i u Americi zabranjen kao aditiv, u ostatku svijeta nije rijetkost.