Slatki jogurti
Hranljivi mliječni proizvodi nisu slatki. Jogurt je zaista dobar za naše tijelo, ali bolje ga je jesti bez šećera ili voćnih dodataka. Slatki jogurt može biti desert. Nutricionisti preporučuju izbjegavanje mliječnih proizvoda koji sadrže zgušnjivače i škrob. Umjesto toga, dodajte malo svježeg voća, začina i ekstrakta vanilije u prirodni jogurt.
(Foto: Pixabay)
Riža
Riža je poput kruha i, nutritivno gledano, bijela riža je najmanje korisna. Sadrži ogromnu količinu jednostavnih ugljikohidrata koji mogu uzrokovati debljanje. Nutricionisti tvrde da riža može biti dobra za vas, ali trebala bi biti stvarno visoke kvalitete.
(Foto: Thinkstockphotos)
Peršin
Peršin može zaista biti štetan. Neiskusni kuhari ne bi ga smjeli dodavati salatama i onda dodati majonezu, kiselo vrhnje ili ulje jer peršin može početi otpuštati nitrite i doslovno se pretvoriti u otrov u roku od 30 minuta. Nutricionisti preporučuju dodavanje peršina u jelo prije posluživanja, tako da zadrži sve svoje korisne elemente.
(Foto: Pixabay)
Umaci
Jeste li ikad primijetili kako se razlikuje pasta s domaćim rajčicama u usporedbi s kečapom koji kupujete u trgovini? Majoneza, tartar, senf i drugi umaci nisu iznimka od tog pravila. Stvar je u tome što svi kupljeni umaci sadrže šećer.
Nutricionisti objašnjavaju: jeftinije je dodati šećer umjesto prirodne rajčice kako biste obogatili okus. Pripremite domaće umake i bit će sigurno zdraviji.
(Foto: Thinkstock)
Grožđe
Možda zvuči čudno, ali grožđe nije tako zdravo. Zbog njegovee slatkoće, odjednom jedemo previše šećera. Nutricionisti kažu da bismo mudro trebali jesti grožđe. Ne bismo ga trebali jesti s masnim jelima, ribom, svježim krastavcima, dinjama, pivom ili mlijekom.
(Foto: Pixabay)
Krivo pripremljena riba
Riba je gotovo bez štetnih masti, a sadrži korisne masti poput omega-3 masnih kiselina. Znanstvenici sa Sveučilišta na Havajima proučavali su kemijsku strukturu najpopularnijih ribljih jela i zaključili da kuhanje ili pečenje ribe "spašava" najveću količinu korisnih tvari. Američki kardiolozi tvrde da je pržena, dimljena i slana riba doista štetna.
(Foto: Pexels)
Kukuruz
Nakon mnogih različitih ispitivanja, znanstvenici su zaključili da modificirani kukuruz utječe na organizam. Čak su primijetili da pelud iz modificiranog kukuruza sadrži štetni otrov. U mnogim je zemljama ova vrsta kukuruza čak je i zabranjena.
Ne preporučuje se jesti konzervirani kukuruz ili bilo koji drugi konzervirani proizvod. Bolje ga je kuhati ili peći kako biste sačuvali zdrave sastojke.
(Foto: Pexels)
Biljna mlijeka
Mlijeko od badema, kokosa ili brazilskog oraha sadrži dodatni šećer i pojačivače okusa i, naravno, dodatne kalorije. Stoga se prije kupnje proizvoda upoznajte sa svim sastojcima. Možda bi bilo još bolje kupiti mlijeko od orašastih plodova u trgovinama zdrave hrane.
(Foto: Thinkstock/Arhiva)
Krekeri od riže
Krekeri od riže uključeni su u mnoge dijete jer ne sadrže gotovo nikakvu masnoću. Prije nekoliko godina popularni časopisi čak su preporučili zamjenu kruha kolačima od riže.
Nažalost, krekeri od riže imaju visoki glikemijski indeks, tako da osjećate glad vrlo brzo nakon što ih pojedete. Kao rezultat, mogli biste pojesti više kalorija nego što biste trebali i dobiti dodatne kilograme.
(Foto: Pexels)
Previše avokada je štetno
Danas u trgovinama nude razne vrste avokada, a nutricionisti tvrde da su oni zaista zdravi. Ali moramo spomenuti da oni sadrže puno kalorija. Stoga se ne preporučuje prekomjerno konzumiranje.
Zapamtite da samo sirovi avokado ima sve korisne elemente. Nakon termičke obrade, manje je koristan. Konzumiranje previše avokada također može umanjiti učinak protuupalnih lijekova i smanjiti razinu crvenih krvnih stanica.
(Foto: Pixabay)