Na policama supermarketa već se nalaze pića od kojih ne mora nužno boljeti glava, samo što ih vi ne prepoznajete. OK, da odmah raščistimo: sve što sadrži alkohol potencijalno može uzrokovati mamurluk, ali neka su pića blaža po tom pitanju od drugih.
Alkohol je diuretik, što znači da ubrzava gubitak vode iz tijela, ostavljajući vas dehidrirane - stoga nastaju suha usta i glavobolje. Zatim, tu su kongeneri, biološki spojevi proizvedeni tijekom fermentacije ili procesa starenja pića koji im daje okus i boju.
Općenito, svijetla pića poput bijelog vina i žestica kao što su votka i džin imaju niže razine kongenera u usporedbi s crnim vinom i tamnim alkoholom kao što su viski i tamni rum. Tanini - spojevi od kojih se suše usta, a koji se nalaze posebno u crnom vinu - su kongeneri). Razne studije upućuju na to da više kongenera konzumirate, to će biti gori mamurluk.
Neki se ljudi brinu zbog sulfita, sumpornih spojeva koji se nalaze u svim vinima, ali u različitim količinama, ovisno o količini sumpornog dioksida koji vinar dodaje vinu nakon fermentacije kako bi dulje ostalo svježe.
Dok većina nema problema sa sulfitima, neki se žale na čitav niz simptoma, od kihanja do glavobolje, piše Daily Mail.