VELIKI TJEDAN /

Uskrs donosi radost za vjernike: Što slavimo i jedemo na najvažniji kršćanski blagdan

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Blagdan Uskrsa se ne slavi svake godine u isto vrijeme, a započinjemo ga blagoslovljenim jelima

9.4.2023.
7:50
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Uskrs se često naziva i Vazam. Sama riječ vazam dolazi od vuzem (uzeti), odnosno označava da se nakon dugog vremena posta (post se u korizmi, i to ne svuda, prekidao samo na Veliki četvrtak) opet može uzeti meso.

Postoji određena razlika između Vazma i Uskrsa. Dok Uskrs označava sam dan kada se slavi Kristovo uskrsnuće, Vazam je širi pojam i označava cijelo otajstvo spasenja – Kristovu muku, smrt, uskrsnuće i proslavu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što slavimo

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan kada vjernici slave Kristovo uskrsnuće. Oni vjeruju da je Isus trpio, umro na križu i bio pokopan, no nakon trećeg dana uskrsnuo je. Prije proslave samog blagdana Uskrsa, vjernici u Velikom tjednu slave posljednja dva dana Isusovg zemaljskog života.

Blagdan donosi radost za vjernike, kao i različite simbole koji ukazuju na buđenje i početak novog života. U zemljama diljem Europe crkvena zvona prestaju zvoniti na Veliki četvrtak i miruju u znak sjećanja na Isusovu muku i smrt. Ponovno zvone na Veliku subotu kao glasnici Isusova uskrsnuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križ je simbol kršćanske vjere, a podsjeća na Isusovu smrt na križu nakon koje je treći dan uskrsnuo, dok ljiljan podsjeća kršćane na Isusovo uskrsnuće. Svijeća daje svjetlo i rasvjetljuje tamu, grančice palme i masline su simbol mira, a kruh i vino predstavljaju znak sjećanja na Isusovu žrtvu. 

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrana i tucanje jajima

Na jutarnju uskrsnu svetu misu u crkvu se nosi hrana na posvećenje, koja se stavlja u košare i prekriva bijelim ukrašenim stolnjacima. Najčešća se na blagoslov nosi kuhana šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren, sol i kolači. Blagoslovljena hrana se kod kuće jede za uskrsni doručak, a ostaci se ne bacaju nego spaljuju.

Nedjeljni ručak započinjao je kokošijom juhom s domaćim rezancima, kuhana šunka, pohana i pečena domaća perad s mlincima i zelenom salatom. Na kraju su se jeli kolači i torte s egzotičnim dodacima. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata. itd. 

Tucanje pisanicama je poznata blagdanska igra. Dvije osobe uzmu jaje, a jedna osoba vrhom tucka protivnikovo jaje. Čije jaje ostane čitavo, taj nastavlja dalje igru. Pobjednica je ona pisanica koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjene prošlosti
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo