Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
VELIKI TJEDAN /

Uskrs donosi radost za vjernike: Što slavimo i jedemo na najvažniji kršćanski blagdan

Blagdan Uskrsa se ne slavi svake godine u isto vrijeme, a započinjemo ga blagoslovljenim jelima

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Uskrs se često naziva i Vazam. Sama riječ vazam dolazi od vuzem (uzeti), odnosno označava da se nakon dugog vremena posta (post se u korizmi, i to ne svuda, prekidao samo na Veliki četvrtak) opet može uzeti meso.

Postoji određena razlika između Vazma i Uskrsa. Dok Uskrs označava sam dan kada se slavi Kristovo uskrsnuće, Vazam je širi pojam i označava cijelo otajstvo spasenja – Kristovu muku, smrt, uskrsnuće i proslavu.

Što slavimo

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan kada vjernici slave Kristovo uskrsnuće. Oni vjeruju da je Isus trpio, umro na križu i bio pokopan, no nakon trećeg dana uskrsnuo je. Prije proslave samog blagdana Uskrsa, vjernici u Velikom tjednu slave posljednja dva dana Isusovg zemaljskog života.

Blagdan donosi radost za vjernike, kao i različite simbole koji ukazuju na buđenje i početak novog života. U zemljama diljem Europe crkvena zvona prestaju zvoniti na Veliki četvrtak i miruju u znak sjećanja na Isusovu muku i smrt. Ponovno zvone na Veliku subotu kao glasnici Isusova uskrsnuća. 

Križ je simbol kršćanske vjere, a podsjeća na Isusovu smrt na križu nakon koje je treći dan uskrsnuo, dok ljiljan podsjeća kršćane na Isusovo uskrsnuće. Svijeća daje svjetlo i rasvjetljuje tamu, grančice palme i masline su simbol mira, a kruh i vino predstavljaju znak sjećanja na Isusovu žrtvu. 

Hrana i tucanje jajima

Na jutarnju uskrsnu svetu misu u crkvu se nosi hrana na posvećenje, koja se stavlja u košare i prekriva bijelim ukrašenim stolnjacima. Najčešća se na blagoslov nosi kuhana šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren, sol i kolači. Blagoslovljena hrana se kod kuće jede za uskrsni doručak, a ostaci se ne bacaju nego spaljuju.

Nedjeljni ručak započinjao je kokošijom juhom s domaćim rezancima, kuhana šunka, pohana i pečena domaća perad s mlincima i zelenom salatom. Na kraju su se jeli kolači i torte s egzotičnim dodacima. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata. itd. 

Tucanje pisanicama je poznata blagdanska igra. Dvije osobe uzmu jaje, a jedna osoba vrhom tucka protivnikovo jaje. Čije jaje ostane čitavo, taj nastavlja dalje igru. Pobjednica je ona pisanica koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike