VELIKI TJEDAN /

Uskrs donosi radost za vjernike: Što slavimo i jedemo na najvažniji kršćanski blagdan

Image
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL

Blagdan Uskrsa se ne slavi svake godine u isto vrijeme, a započinjemo ga blagoslovljenim jelima

9.4.2023.
7:50
Goran Kovacic/PIXSELL
VOYO logo

Uskrs se često naziva i Vazam. Sama riječ vazam dolazi od vuzem (uzeti), odnosno označava da se nakon dugog vremena posta (post se u korizmi, i to ne svuda, prekidao samo na Veliki četvrtak) opet može uzeti meso.

Postoji određena razlika između Vazma i Uskrsa. Dok Uskrs označava sam dan kada se slavi Kristovo uskrsnuće, Vazam je širi pojam i označava cijelo otajstvo spasenja – Kristovu muku, smrt, uskrsnuće i proslavu.

Što slavimo

Uskrs je najvažniji kršćanski blagdan kada vjernici slave Kristovo uskrsnuće. Oni vjeruju da je Isus trpio, umro na križu i bio pokopan, no nakon trećeg dana uskrsnuo je. Prije proslave samog blagdana Uskrsa, vjernici u Velikom tjednu slave posljednja dva dana Isusovg zemaljskog života.

Blagdan donosi radost za vjernike, kao i različite simbole koji ukazuju na buđenje i početak novog života. U zemljama diljem Europe crkvena zvona prestaju zvoniti na Veliki četvrtak i miruju u znak sjećanja na Isusovu muku i smrt. Ponovno zvone na Veliku subotu kao glasnici Isusova uskrsnuća. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Križ je simbol kršćanske vjere, a podsjeća na Isusovu smrt na križu nakon koje je treći dan uskrsnuo, dok ljiljan podsjeća kršćane na Isusovo uskrsnuće. Svijeća daje svjetlo i rasvjetljuje tamu, grančice palme i masline su simbol mira, a kruh i vino predstavljaju znak sjećanja na Isusovu žrtvu. 

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Hrana i tucanje jajima

Na jutarnju uskrsnu svetu misu u crkvu se nosi hrana na posvećenje, koja se stavlja u košare i prekriva bijelim ukrašenim stolnjacima. Najčešća se na blagoslov nosi kuhana šunka, kuhana jaja, mladi luk, hren, sol i kolači. Blagoslovljena hrana se kod kuće jede za uskrsni doručak, a ostaci se ne bacaju nego spaljuju.

Nedjeljni ručak započinjao je kokošijom juhom s domaćim rezancima, kuhana šunka, pohana i pečena domaća perad s mlincima i zelenom salatom. Na kraju su se jeli kolači i torte s egzotičnim dodacima. Tradicijska uskrsna jela su: pinca, sirnica, razne uskrsne pogače ukrašene pisanicama, peciva, kuhana šunka i šunka pečena u kruhu s mladim lukom, hrenom i rotkvicama, kuhana kokoš s domaćim rezancima, kuglof, rožata. itd. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tucanje pisanicama je poznata blagdanska igra. Dvije osobe uzmu jaje, a jedna osoba vrhom tucka protivnikovo jaje. Čije jaje ostane čitavo, taj nastavlja dalje igru. Pobjednica je ona pisanica koja ostane čitava nakon cijelog kruga tuckanja.

Image
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL


Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
savrseni kandidatkinje
GLEDAJ ODMAH!
VOYO logo