Mravi i ostali kukci / Znate li kako se riješiti žutih mrava u stanu?

Image
Foto: www.pixabay.com

S pravom ste nervozni kada se pitate kako se riješiti žutih mrava u stanu jer Faraonski ili žuti mravi smatraju se jednom od najopasnijih vrsta mrava u stanovima.

23.7.2018.
0:13
www.pixabay.com
VOYO logo

Faraonski ili žuti mravi (Monomorium pharaonis) smatraju se jednom od najopasnijih, najizdržljivijih vrsta mrava. Žuti mravi najčešći su u stanovima, a znate li kako se riješiti žutih mrava u stanu?

Žuti mravi su porijeklom su iz tropskih i suptropskih krajeva odakle su se proširili po cijelom svijetu. 
Dobro grijane zgrade, s centralnim grijanjem i prisustvom hrane su idealno mjesto za njihovo prezimljavanje pa zato žuti mravi dolaze u stanove.
Posebno vole ona mjesta na kojima je prosječna temperatura iznad 26°C. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prehrana žutih mrava je zaista raznolika, ali oni najviše vole šećere, meso pa čak i krv. 
Specifičnost u kolonijama žutih mrava je da u njoj može biti i do 2000 kraljica uz mnoštvo radilica. Tako stvaraju velike kolonije i do nekoliko milijuna radnika i nekoliko tisuća kraljica.

Dakle, kako se riješiti žutih mrava u stanu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno dezinsekcijom ili suzbijanjem mrava, prskanjem, špricanjem.
Zaprašivanje mrava radi njihovog uklanjanja radi se s obzirom na to da su mravi puzeći insekti, tako, da se preparat insekticida u otopini insekticida obzirom na podlogu rasporedi na što veću kontaktnu površinu prostora ili zgrade gdje su se pojavili.

Žuti mravi izlaze iz gotovo svih rupa i pukotina. Njihovi su mravinjaci skriveni negdje u zidovima, ponekad u uređajima i ladicama namještaja koji se dugo ne otvara. Žive s ljudima i njihovi su pratitelji. Najčešće ih nalazimo u stambenim zgradama te u poslovnim zgradama. Sumnja se da u zgrade ulaze još u materijalima i smjesama za zidanje i žbukanje. Njihove se populacije povećavaju s porastom topline.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se pitamo kako se riješiti žutih mrava u stanu, prvenstveno moramo potražiti pomoć u dezinsekciji, a ne o deratizaciji mrava.
Imajući u vidu da su sredstva za borbu protiv mrava vrlo ciljana i ograničena tek na jedan prostor, nipošto ne možemo  govoriti o njihovom trajnom uklanjanju bez da se tretira čitav objekt ili čitava zgrada. 

Prskanje, špricanje ili zaprašivanje faraonskih žutih mrava obavlja se s obzirom na to da su mravi puzeći insekti tako da se preparat insekticida u otopini insekticida (obzirom na podlogu) rasporedi na što veću kontaktnu površinu  gdje su se mravi pojavili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Moraju se dobro poprskati sve pukotine i prostor oko njih gdje faraonski žuti mravi izlaze. Obično su to mjesta oko vode, instalacija ili strujnih sklopki. Svakako i mjesta ulaska mrava, tamo gdje oni  ulaze i izlaze,  a to su vrata i prozori.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo