Šampinjoni su jedna od najpoznatijih vrsta jestivih gljiva, svojstvenog mirisa i okusa. S obzirom na njihovu čestu uporabu u kulinarstvu i sve veću zastupljenost u svakodnevnoj prehrani često je pitanje kako očistiti šampinjone.
Šampinjoni rastu od svibnja do listopada na gnojenim površinama kao što su livade, šumske livade i pašnjaci. Osim toga, spadaju među rijetke gljive koje se uzgajaju umjetno i prodaju na tržištu, i upravo zbog uzgoja dostupne su cijele godine, konzervirane ili svježe.
Mnoštvo je načina kako se šampinjoni mogu pripremati. Bilo da ih koristite kao sastojak u azijskoj kuhinji koja je ove gljive prepoznali prije 1000 godina, ili da ih pripravljate kao omlet ili nadjevate, svježe šampinjone treba očistiti prije korištenja.
No, kako očistiti šampinjone? Šampinjoni, kao i ostale gljive imaju spužvastu strukturu, te se ne peru u vodi. Kako bi očistili šampinjone obrišite ih vlažnom krpom ili kuhinjskim papirom, a ukoliko je došlo do promjene boje treba ih oguliti.
Neovisno o boji, kako bi očistili šampinjone, svakako trebate odrezati donji dio stručka gljive.