Blitva (lat. Beta), je biljka povrtlarica iz roda dvogodišnjih
biljaka, trajnica iz porodice Amaranthaceae.
Latinsko ime roda Beta, potječe još od starih Rimljana koji su je
upravo tako i nazivali.
Znamo da je vrlo korisna za povećanje imuniteta, a i da je dobar
je diuretik, a znate li kako izgleda
blitva?
Blitva izgleda slično kao i druge vrste lisnatog povrća, ali ipak
tu su neke značajne razlike, kako u vrijednostima tako i u
izgledu.
Kao i sve lisnato povrće, ni blitva nema veliku energetsku
vrijednost. U100 grama jestivog dijela blitve ima samo 59 kJ ili
14 kcal, ali to uspješno nadoknađuje visokim sadržajem vitamina C
i karotina (provitamin A) i obiljem mineralnih soli. U blitvi ima
12,31% suhe tvari, od čega 4,83% ugljikohidrata; 2,0%
proteina; 3,44% celuloze; 0,42% biljnih ulja i 1,62% mineralnih
sastojaka.
Kako izgleda blitva najbolje se vidi i iz toga
kako napreduje njezin rast. Tako u prvoj godini blitva razvije
dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan,
skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se
razgranata cvjetna stabljika visine do 1,2 m. Blitva se uzgaja
radi lišća.
Od vitamina blitva je najbogatija vitaminom C (70 mg%), te
vitaminima B1 (0,09 mg%), B2 (0,19 mg%) i PP (0,8 mg%). Karotina
ima 6000 i.j. u 100 grama.
Kada govorimo o tome kako izgleda blitva,
prvenstveno moramo naglasiti da razlikujemo dvije glavne vrste
blitve, lisnatu, koja razvija rozetu krupnog, širokog i mesnatog
lišća i takozvanu rebrastu, koja ima jako razvijenu, sočnu i
mesnatu stabljiku, odnosno peteljku, žute, zelene ili crvene
boje.
To je ujedno i opis kako izgleda blitva kada je
pokušamo opisati riječima. Blitva je lisnato povrće s najvećim
zelenim listovima u kojima skriva svoje bogatstvo.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!