Žitarice (cerealije) su kupina jednogodišnjih biljaka iz porodice
trava (Poaceae), pogodne za neposrednu prehranu ljudi i preradu u
mlinske, pekarske, tjesteničarske i slične proizvode.
U žitarice i njihove vrste spadaju: pšenica,
raž, ječam, zob, tritikale, kukuruz, riža, proso, sirak i heljda,
koja je iz z porodice Polygonaceae, ali je ubrajamo u
žitarice.
U našim krajevima se uzgajaju sve žitarice i njihove vrste osim
riže.
Na osnovi morfoloških i bioloških obilježja žitarice vrste možemo podijeliti u dvije skupine: prave ili strne žitarice (potpor. Pooideae) i prosolike žitarice (potpor. Panicoideae).
Žitarice, sve vrste uglavnom, olakšavaju potiskivanje hrane kroz probavni trakt, što smanjuje količinu žučne kiseline, koju stvara jetra.
Tu je i pet vrlo važnih vrsta žitarica koje svakako treba uvrstiti u našu prehranu, a to su: heljda, zob, ječam, kvinoja i bulgur. Za neke vrste od ovih žitarica možda niste čuli, ali sasvim sigurno ćete uskoro slušati sve više.
Žitarice su zasigurno jedne od najvažnijih namirnica u prehrani čovjeka, a tu su i neke najzdravije vrste žitarica koje biste morali konzumirati: proso, zob i raž.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!