U nastavku možete pročitati nekoliko činjenica zbog kojih biste obavezno trebali imati vlastito uzgojeni, živi sitnolisni bosiljak.
Iako postoji više od 60 vrsti bosiljka, najčešći je onaj sa
zelenim listovima krupnolisni ili sitnolisni
bosiljak.
Tri su najčešće sorte ove začinske biljke koje pronalazimo na
našem tržištu.
Krupnolisni bosiljak, sitnolisni bosiljak - zvan grčki i
ljubičasti, odnosno tajlandski bosiljak. Upotrebljava se isto kao
sve ostale vrste bosiljka.
Sitnolisni bosiljak je vjerojatno najčešći začin balkona
i terasa, jer uzgoj začinskog bilja u našim domovima nas
je poprilično zahvatila na ovim prostorima.
Često se upotrebljava u vegetarijanskoj i mediteranskoj kuhinji.
Upotrebljavaju se listovi i cvjetovi - kao začin za salate,
umake, namaze, za jela od rajčice ili morskih plodova.
Kod sjetve bosiljka u teglice, nemojte baciti šaku sjemena, nego
posijte do sedam sjemenki u teglicu promjera 10 centimetra.
Na dno tegle drenažu i nakon sadnje obavezno lagano zaliti.
Poželjno je i prihraniti – ali oprez – isključivo organskim
gnojivom!
Sitnolisni bosiljak treba zalijevati često, ali u malim
količinama i to najbolje ovako: u proljeće kad su noćne
temperature niže – svaki drugi dan, čim zatopli i krenu vrućine –
svakog dana. Nikada ne smije biti baš jako 'mokar', jer ne voli
puno vode. Dolijte malo vode u tanjurić ili pod biljku,
izbjegavajte zalijevanje po lišću .
Sitnolisni bosiljak u tegli treba svakom
domu
U fitoterapiji se koristi protiv urinarnih problema, teškoća
probave, grčeva i bolova, a čaj od bosiljka ublažava kašalj i
blagotvorno djeluje na živce,
Sitnolisni bosiljak kao ukras u loncima na prozorskim
daskama odgoni kukce
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!