Celer je pomalo pao u carstvo potisnutih namirnica. Korijen i stabljika celera je u kuhinji postao rijetkost, a sve češće ga zamjenjuju gotovi začini. To bi se možda i promijenilo kada bismo bili svjesni da celer obiluje natrijem i vitaminom A, te da ima mnogobrojne zdravstvene dobrobiti.
Još u davna vremena celer su koristili Rimljani i Grci koji su
vijencima od stabljike celera kitili boga mora Posejdona, a
drevni Egipćani koristili su celer kao lijek.
Od 17. stoljeća, celer se počinje koristiti i u prehrani, ali
samo kao začin.
Stabljika celera je ujedno i njegov najzdraviji
dio, pa je preporuka kupovati celer sa što dužom stabljikom kako
biste ga što bolje mogli iskoristiti.
Celer je odličan izvor magnezija i esencijalnih ulja koji potiču
opuštanje, a stabljika celera može se jesti sat vremena prije
spavanja jer je dokazano da poboljšava kvalitetu sna.
Napomena je da trudnice ne smiju sok stabljike celera, jer ima snažno abortivno djelovanje.
Evo zašto biste stabljiku celera trebali konzumirati što
češće. Celer je odličan čistač organizma. Ima snažno
diuretsko djelovanje, a pomaže i pri iskašljavanju gustog gnoja
koji je posljedica neke od bakterijskih infekcija respiratornog
trakta. Odličan je pomoćnik za osobe koje imaju probavne probleme
i probleme s nadutošću.
Stabljika celera bogata je kalijem, folnom
kiselinom i vlaknima.
Stabljika celera je savršena i za sve osobe koje žele izgubiti
suvišne kilograme ili zadržati zdravu tjelesnu
težinu.
Jedna velikastabljika celera sadrži
samo 10 kalorija, a celer regulira razinu apetita,
smanjuje žudnju za grickalicama i potiče rad probavnog sustava.
Stabljika celera može se doslovno grickati umjesto grickalica, a ujedno ćete unijeti mnoge vrijedne tvari u svoj organizam.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!