Za što se koristi stabljika celera
Celer je pomalo pao u carstvo potisnutih namirnica. Korijen i stabljika celera je u kuhinji postao rijetkost, a sve češće ga zamjenjuju gotovi začini. To bi se možda i promijenilo kada bismo bili svjesni da celer obiluje natrijem i vitaminom A, te da ima mnogobrojne zdravstvene dobrobiti.
Još u davna vremena celer su koristili Rimljani i Grci koji su
vijencima od stabljike celera kitili boga mora Posejdona, a
drevni Egipćani koristili su celer kao lijek.
Stabljika celera je ujedno i njegov najzdraviji
dio, pa je preporuka kupovati celer sa što dužom stabljikom kako
biste ga što bolje mogli iskoristiti.
Napomena je da trudnice ne smiju sok stabljike celera, jer ima snažno abortivno djelovanje.
Evo zašto biste stabljiku celera trebali konzumirati što
češće. Celer je odličan čistač organizma. Ima snažno
diuretsko djelovanje, a pomaže i pri iskašljavanju gustog gnoja
koji je posljedica neke od bakterijskih infekcija respiratornog
trakta. Odličan je pomoćnik za osobe koje imaju probavne probleme
i probleme s nadutošću.
Stabljika celera može se doslovno grickati umjesto grickalica, a ujedno ćete unijeti mnoge vrijedne tvari u svoj organizam.
Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!
403 Forbidden