Registracija
Ako imaš Voyo pretplatu, registriraj se istim e-mailom i čitaj net.hr bez oglasa! Saznaj više
Toggle password visibility
Toggle password visibility
Već imaš račun?
Obnovi lozinku
Zdrave biljke /

Za što je dobar korijen celera

Celer, a posebno korijen celera, je ljekovita biljka izvrsnog okusa i mirisa koju koristimo za kuhanje najfinijih i najzdravijih juha, a za što je dobar korijen celera

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx

Na žalost, s vremenom je celer pao u carstvo potisnutih namirnica. Korijen celera je u kuhinji postao rijetkost, a sve češće ga zamjenjuju gotovi začini. To bi se možda i promijenilo kada bismo bili svjesni da celer obiluje natrijem i vitaminom A, te da korijen celera ima mnogobrojne zdravstvene dobrobiti.

Još u davna vremena celer su koristili Rimljani i Grci koji su vijencima celera kitili boga mora Posejdona, a drevni Egipćani koristili su celer kao lijek.  Od 17. stoljeća, celer se počinje koristiti i u prehrani, ali samo kao začin. 

Korijen celera je njegov najzdraviji dio, pa je preporuka kupovati celer sa što dužom stabljikom kako biste ga što bolje mogli iskoristiti. 

Napomena je da trudnice ne smiju koristiti celerov sok jer ima snažno abortivno djelovanje. 

Evo zašto biste trebali korijen celera konzumirati što češće.

Celer je odličan čistač organizma. Ima snažno diuretsko djelovanje, a pomaže i pri iskašljavanju gustog gnoja koji je posljedica neke od bakterijskih infekcija respiratornog trakta. Odličan je pomoćnik za osobe koje imaju probavne probleme i probleme s nadutošću. Korijen celera bogat je kalijem, folnom kiselinom i vlaknima. 

Velike kugle odnosno korijen celera koji je prevelik, u sredini često bude spužvast i šupalj pa je bolje kupiti onaj s manjom kuglom, a kada kupujete celer lišćar, bolje je kupiti onaj koji je svjetliji, čije su stabljike i vrhovi aromatični. Korijen celera nakon guljenja vrlo brzo oksidira, pa ga je potrebno potopiti u vodu s limunovim sokom ili samo nakapati sokom. Možete ga naribanog dodati salatama, kuhanoj piletini začinjenoj preljevom od jogurta uz malo limunova soka, sjeckanih kapara i kuhanih jaja.

Čitaj, prati i komen tiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!

403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike
Pročitaj i ovo
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Regionalni portali
403 Forbidden

403 Forbidden


nginx
Još iz rubrike