Na žalost, s vremenom je celer pao u carstvo potisnutih namirnica. Korijen celera je u kuhinji postao rijetkost, a sve češće ga zamjenjuju gotovi začini. To bi se možda i promijenilo kada bismo bili svjesni da celer obiluje natrijem i vitaminom A, te da korijen celera ima mnogobrojne zdravstvene dobrobiti.
Još u davna vremena celer su koristili Rimljani i Grci koji su
vijencima celera kitili boga mora Posejdona, a drevni Egipćani
koristili su celer kao lijek.
Od 17. stoljeća, celer se počinje koristiti i u prehrani, ali
samo kao začin.
Korijen celera je njegov najzdraviji dio, pa je preporuka kupovati celer sa što dužom stabljikom kako biste ga što bolje mogli iskoristiti.
Napomena je da trudnice ne smiju koristiti celerov sok jer ima snažno abortivno djelovanje.
Evo zašto biste trebali korijen celera konzumirati što češće.
Celer je odličan čistač organizma. Ima snažno diuretsko
djelovanje, a pomaže i pri iskašljavanju gustog gnoja koji je
posljedica neke od bakterijskih infekcija respiratornog trakta.
Odličan je pomoćnik za osobe koje imaju probavne probleme i
probleme s nadutošću.
Korijen celera bogat je kalijem, folnom
kiselinom i vlaknima.
Velike kugle odnosno korijen celera koji je prevelik, u sredini
često bude spužvast i šupalj pa je bolje kupiti onaj s manjom
kuglom, a kada kupujete celer lišćar, bolje je kupiti onaj koji
je svjetliji, čije su stabljike i vrhovi aromatični.
Korijen celera nakon guljenja vrlo brzo
oksidira, pa ga je potrebno potopiti u vodu s limunovim sokom ili
samo nakapati sokom. Možete ga naribanog dodati salatama, kuhanoj
piletini začinjenoj preljevom od jogurta uz malo limunova soka,
sjeckanih kapara i kuhanih jaja.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!