Začini se definiraju kao dijelovi raznih biljki koji se zbog svog sadržaja, okusa i mirisa koriste u pripravljanju hrane. Začini su kroz pvoijest bili iznimno značajni i skupi, a danas su najskuplji začini na svijetu šafran, vanilija i kardamom.
Kad je upotreba raznih vrsta začina i njihova upotreba u kuhanju, oni su kuharima poznati još od antičkog vremena. Tako postoje zapisi iz 3. i 4. stoljeća prije Krista iz kojih je vidljivo kako su stari Grci poznavali korištenje kumina, sezama, origana, korijandera i šafrana.
Razne egzotične vrste začina koje potiču iz Južne Amerike ili Azije u Europu su stigli potkraj 13. stoljeće kada su ih u Europu donijeli moreplovci kao što su Vasco da Gama i Marko Polo.
Kako biste se lakše snašli u mnoštvu vrsti začina, oni se dijele na ljute, mirisne i začine koji daju boju. Ljuta vrsta začina su začini koji pojačavaju tek i podražuju nepce i potiču znojenje.
Najpoznatija vrsta ove vrste začina su čili, kajenski papar, feferon i mljevena paprika. Kada radite s ovakvim začinima potrebno je paziti da rukama ne dirate oči, kako biste izbjegli bol i pečenje.
Mirisni začini su vrsta začina koji slanim i slatkim jelima daju jak slatkast miris. To su jamajkanskim papar, kardamom, klinčić, muškatni oraščić i borovica.
Treću vrstu začina čine začini koji dodaju boju jelima. U ovu vrstu začina prvenstveno spadaju šafran i kurkuma.