U svijetu danas postoji preko 20 tisuća vrsta riže, a sve ih grubo možemo podijeliti na rižu kratkog zrna, srednjeg zrna te dugog zrna. Spomenute vrste riže razlikuju se u mnogim stvarima kao što su tekstura, izgled i okus.
Riža je bez sumnje jedna od najhranjivijih, najzasitnijih te za pripremu najjednostavnijih žitarica na svijetu. Može se konzumirati kao glavna namirnica, u kombinaciji kao prilog drugim jelima ili u desertima.
Riža kratkog zrna gotovo je okrugla, sitna te sadrži velike količine škroba. Pri kuhanju ona postaje vrlo ljepljiva zbog čega se najčešće jede štapićima (kineska kuhinja) ili rukama. Često se konzumira i u Japanu gdje se koristi za pripremu rižota, rižinih valjušaka te kolačića.
Riža srednjeg zrna najpopularnija je vrsta riže na našim prostorima, a još je poznata i pod imenom arborio. Ova vrsta riže glavni je sastojak rižota te popularnog deserta riže na mlijeku. Često se koristi i za punjenje povrća, ribe, mesa i drugih klasičnih jela.
Riža dugog zrna razlikuje se od riže kratkog zrna po tome što nije sklona ljepljenju, već nakon kuhanja ostaje suha i pahuljasta. Zbog toga što i nakon obrade ostaje čvrste strukture, najčešće se konzumira u salatama, juhama i prženim jelima s rižom.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!