Cvjetača se bez dvojbe smatra jednom od najzdravijih namirnica koju bismo morali redovno konzumirati. Ako razmišljate o tome da počnete uzgajati cvjetaču u svom vrtu, donosimo vam savjete uz koje ćete naučiti kako izgleda uzgoj i sadnja cvjetače.
Cvjetača ili karfiol povrtna je zeljasta biljka iz porodice kupusnjača (Brassicaceae). Ima mesnati cvijet bijele ili blijedožute boje koji je na samoj površini bradavičast te okružen širokim zelenim listovima. Cvjetača se kao povrće uzgaja diljem cijelog svijeta, a u Europi najviše u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj.
Cvjetača ima brojne pozitivne učinke na naše zdravlje. Obiluje sumpornim tvarima sulforafanim, vitaminom B, bjelančevinama, kalijem, magnezijem, fosforom te manganom. Iako sadrži mnogo hranjivih tvari, opet je vrlo lagana za probavu zbog čega pomaže kod mršavljenja i rješavanja viška kilograma. Upravo zbog zdravog sastava ovog povrća, sve se više ljudi odlučuje za uzgoj cvjetače kod kuće.
Pravo vrijeme za sadnju cvjetače jesu proljetni mjeseci kada temperatura nije ni preniska ni previsoka. Sadnja cvjetače preporučuje se u uvjetima umjerene temperature od 13 do 20 stupnjeva Celzijusa te jednako tako dovoljne vlage u zraku.
Za cvjetaču je vrlo važno da uvijek dobiva dovoljno vode, odnosno da se kod sadnje primjenjuje sustav navodnjavanja "kap po kap". Uobičajen sustav navodnjavanja potiče podložnost cvjetače napadu štetnih uzročnika bolesti.
Uspješna sadnja cvjetače mnogo ovisi i o tlu. Ona zahtijeva tla slabo kisele reakcije, rahlo i bogato humusom. Važno je naglasiti da ranije sorte cvjetače najbolje uspijevaju u priobalju, dok se kasnije sorte može uzgajati u svim krajevima, uključujući i kontinentalno područje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!