Za uzgoj šparoge bitna je infomracija gdje se nalazite - na moru ili na kopnu. Šparoge se u priobalnim područjima mogu brati između mjeseca travnja i svibnja, a u kontinentaknom području između svibnja i lipnja.
Postoje dvije vrste šparoga, a to su bijela i zelena. U Europi je zastupljenija bijela, ali zelena ima veću hranjivu vrijednost i više vitamina i minerala. Ima jak i specifičan miris zbog svojih eteričnih ulja. Miris šparoge osjetit ćete čak i u svom urinu - ali za to nema brige jer nije ništa zabrinjavajuće.
Za vrijeme uzgoja šparoge, nije potrebno navodnjavanje jer su joj potrebne male količine vode. Ukoliko je na području uzgoja velika suša, trebalo bi provesti navodnjavanje kako bi se biljka osvježila i uspjela. Tlo za uzgoj šparoga mora biti blako kiselo do neutralno, a njegova prirpema mora se obaviti već na jesen. Tlo mora biti posuto kompostom ili gnojivom koje sadrži puno minerala.
Kada sijete sjeme šparoge, morate ga ranije natopiti u mlakoj ili toploj vodi pa tek onda posijati u zemlju. Sjemenke se siju u razmaku od 15 centimetara. Šparoga je zrela i spremn za berbu kada dosegne visinu od 18 do 23 centimetara, a vrh šparpge mora biti zatvoren. Kada se vrh otvori to znači da je prezrela. Prije upotrebe šparoga, morate ih dobro isprati kako bi bili sigurni da nećete pojesti nešto što ne bi smjeli.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil