Rajčica je prava superhrana pa nije ni čudno što je mnogo ljudi uzgaja u svojim vrtovima. Da bismo vam u tome pomogli, donosimo vam savjete za uzgoj rajčice na otvorenom.
Rajčica je bogata nutritivnim vrijednostima poput vitamina A, B i C, zatim važnih minerala, antioksidansa te vlakana. Pridonosi očuvanju vašeg sveukupnog zdravlja pa se preporučuje da ovu ukusnu namirnicu konzumirate što češće. Iako se može kupiti na svakoj tržnici ili supermarketu, najukusnija, ali i najzdravija, je ona iz domaćeg uzgoja.
Iako se u staklenicima može početi saditi i ranije, idealno vrijeme za uzgoj rajčice na otvorenom bio bi kraj travnja i početak svibnja. U tom razdoblju ne postoji tolika opasnost od mraza, a temperature rastu kako biljka ne bi promrzla. Idealna temperatura za uzgoj rajčice kreće se od 18 do 22 stupnja Celzijusa.
Rajčici najbolje odgovara rahlo i dobro drenirano tlo, neutralne ili slabe kiselosti. Za zemlju je važno da bude dobre strukture zbog čega ju je prije sadnje potrebno dobro pripremiti. Iako rajčica sama po sebi nije osjetljiva, trebali biste izbjegavati tla koja u sebi sadrže velike količine gline.
Važno je spomenuti da rajčica traži mnogo svjetlosti prilikom uzgoja, ali i redovito zalijevanje.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!