Uzgoj kikirikija započinje vađenjem
sjemenki iz mahuna uoči sjetve. Spada u mahunarke i nije
orašasti plod iako ga grickao kao da jeste.
Sjemenke se siju u kućice na dubinu od 6-8 cm. Redovi sijanja
moraju biti razmaka 70-80 cm, a ide 8-12 cm u redu (po jedna
biljka).
Po načinu formiranja plodova kikiriki se poprilično razlikuje od
ostalih mahunarki.
Nakon oprašivanja cvjetova kikirikija, tučak raste u dužinu i
formira tzv. ginoforu, koja se uvlači u zemlju na dubinu 8-9
cm.
Unutar te ginofore se razvije plod koje ostane izvan zemlje,
osuši se i ugine, stoga je potrebno malo zemlje nagrnuti oko
biljaka.
Uzgoj kikirikija završava vađenjem ploda iz
biljke u jesen. Plodove koje ostavljamo za sjeme treba očistiti
od zemlje i posušiti na zraku.
Kikiriki čuvamo u mahunama na prozračnom mjestu sve do sadnje.
Kikiriki za konzumaciju operemo od zemlje i lagano u pećnici na niskoj temperaturi posušimo, odnosno malo dopečemo i takvoga možemo konzumirati.
S obzirom na to da je kikiriki jedna omiljenih orašastih
grickalica diljem svijeta uzgoj kikirikija vrlo je
zanimljiv.
Uzgoj kikirikija ne traži mnogo pažnje, jedino
što mu treba je odgovarajuća klima, pa ako se ne nalazite na
području tropske klime, posadite ga u zatvorenim prostorima
staklenika ili u loncima. Tako ga možete u ljetnim mjesecima
premjestiti van na otvoreno, a zimi u zaštićeni, grijani prostor.
Čitaj, prati i komentiraj naše priče i na našoj Facebook stranici Život i stil!